woensdag, 12. augustus 2015 - 13:15 Update: 12-08-2015 13:37

Apple Watch nu ook in Nederland te koop

Apple Watch nu ook in Nederland te koop
Foto: Apple Watch
Amsterdam

Onze meest persoonlijke creatie ooit`; zo presenteert Apple op haar website de veelbesproken Apple Watch. Eind april was de nieuwe Apple gadget al in 9 landen verkrijgbaar en op 26 juni werden daar nog 7 landen aan toegevoegd, maar Nederland zat hier nog niet bij.

Sinds 17 juli ligt het horloge ook in ons land in de winkels. Maar wat is de Apple Watch nu precies en wat kun je er eigenlijk allemaal mee? En belooft dit nieuwe horloge een succes te worden?

Meer dan de tijd

De Apple Watch blijft natuurlijk een horloge en één van de hoofdfuncties van deze gadget is dan ook het aangeven van de tijd. Daarbij gaat de watch echter verder dan het gemiddelde klokje. Je kunt de wijzerplaten helemaal naar eigen wens aanpassen en de tijd tot in de milliseconde laten weergeven. Ook kun je extra informatie aan het display toevoegen, zoals het weer en de stand van de maan. De Apple Watch functioneert bovendien als een agenda, waardoor je in één oogopslag ziet wanneer je je volgende afspraak hebt.

Twee andere gebieden waarop Apple zich met de Apple Watch wil onderscheiden, zijn contactmogelijkheden en gezondheid en fitness. Je kunt communiceren met anderen zoals je gewend was met je smartphone, door ze tekstberichtjes te sturen of ze te bellen, maar ook op nieuwe manieren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een andere Apple Watch-bezitter een tekeningetje te sturen, diegene letterlijk een tikje op de pols te geven of je hartslag door te geven. Je gezondheid houd je in het oog door het horloge te laten bijhouden wat je allemaal doet op een dag. Daarbij kun je je persoonlijke trainingsdoelen instellen en updates over je vorderingen ontvangen.

Aan de bovenstaande basisfuncties kun je, net als bij een smartphone, allerlei apps toevoegen. Ten tijde van de lancering van de Apple Watch waren er zo´n 3000 apps beschikbaar en dit aantal wordt steeds groter. Sommige zeer populaire apps ontbreken echter nog, waaronder Facebook. Iets anders om rekening mee te houden is dat je voor het installeren van de apps, het toevoegen van nieuwe data en bijvoorbeeld ook voor het versturen van een sms´je een iPhone nodig hebt. Er wordt daarom ook wel beweerd dat het eigenlijk weinig zin heeft om een Apple Watch aan te schaffen als je geen iPhone in bezit hebt.

Verschillende modellen

Opvallend aan dit Apple product is dat je uit veel verschillende uitvoeringen kunt kiezen. De Apple Watches zijn onderverdeeld in drie categorieën: de Watch, de Watch Sport en de Watch Edition. De Sport heeft een aluminium behuizing en is de goedkoopste van de drie versies. De Watch heeft een roestvrijstalen kast en de Edition heeft er één van 18-karaats geelgoud of roségoud. Binnen deze drie categorieën heb je de keuze uit meerdere modellen. De behuizingen zijn er in twee groottes en er zijn bandjes van verschillende materialen en in allerlei kleuren. In totaal kun je kiezen uit maar liefst 38 uitvoeringen.

Is de Apple Watch een succes?

De Apple Watch is Apple´s eerste smartwatch, maar andere bedrijven gingen Apple al voor. Merken als Samsung en Sony brachten eerder al hun eigen smartwatches op de markt. Toch blijkt nu al dat Apple verantwoordelijk is voor ongeveer 75% van de wereldwijde smartwatch-verkoop. Dat de Apple Watch het goed doet op de smartwatch-markt, betekent echter niet dat het product ook daadwerkelijk succesvol is. Of de verkoopcijfers van de Apple Watch mee- of tegenvallen, daar verschillen de meningen over. Tim Cook, bestuursvoorzitter van Apple, heeft tot nu toe geen exacte cijfers vrijgegeven. Wel wordt hier druk over gespeculeerd. Daarbij kijkt men onder meer naar de verkoopresultaten van bedrijven die onderdelen leveren voor de Apple Watch. Deze lijken te wijzen op een verkoop die minder succesvol is dan analisten hadden voorspeld. Zelf geeft Apple echter aan dat de verkoop juist beter loopt dan verwacht. Bovendien verkocht de Apple Watch in de eerste negen weken beter dan de eerste iPad en de eerste iPhone en die producten zijn uiteindelijk ook heel populair geworden. In ieder geval lijkt de smartwatch invloed te hebben op de algehele horlogeverkoop. In de VS werden er in 7 jaar niet zo weinig analoge horloges verkocht. Het lijkt dan voornamelijk te gaan om horloges die minder dan $1000 kosten. Naar verluidt hebben luxe horloges, zoals je die bijvoorbeeld bij Chrono24 kunt vinden, minder last van de komst van de Apple Watch.

Hoewel de eerste Apple Watch nog maar relatief kort in de winkels ligt, wordt er alweer druk gewerkt aan een tweede generatie. De Apple Watch 2 zou onder meer uitgerust zijn met een betere wifi-chip, zodat het horloge onafhankelijker van de iPhone kan functioneren.

Categorie:
Tag(s):