zaterdag, 15. augustus 2015 - 9:11 Update: 16-08-2015 10:43

'Coa wil bedden vrijmaken in azc'

'COA wil lege bedden in azc gebruiken voor nieuwe asielzoekers'
Foto: Archief EHF
Rijswijk

In asielzoekerscentra (azc) staan zo'n 750 tot 1000 bedden leeg, omdat vluchtelingen met een verblijfsvergunning liever bij familie of vrienden logeren dan in een azc.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil deze bedden gaan gebruiken voor de opvang van nieuwe asielzoekers. Dit meldt de NOS zaterdag.

Het COA werkt daarom aan een 'zelfzorgarrangement' (zza) waarbij asielzoekers met een verblijfsvergunning zelf onderdak zoeken buiten een azc. Ze moeten zich nog wel wekelijks melden, maar zien af van hun plek in huis en krijgen hiervoor een kleine financiële vergoeding.

Het gaat om ongeveer tien procent van de asielzoekers met een verblijfsvergunning die niet in een azc verblijven. Woordvoerder Jan Stalman van het COA tegen de NOS: 'Formeel hebben de statushouders een recht op een plek; een bed en een kast in een azc. Maar sommigen slapen structureel bij familie of vrienden. Dat is zonde want nu staan bedden leeg. Die plekken hebben we hard nodig, want er komen op dit moment wekelijks rond de 1700 asielzoekers bij.'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over deze nieuwe plannen  van het COA. Een woordvoerder van de VNG tegen de omroep: 'Gemeenten verliezen het overzicht doordat niet duidelijk is welke statushouder waar woont. Bovendien kan een ongewenst gevolg zijn dat er op plekken in grote steden er een concentratie vluchtelingen komt te wonen. Het is niet wenselijk als je de regie op de spreiding verliest.'

Provincie:
Tag(s):