vrijdag, 28. augustus 2015 - 14:26 Update: 28-08-2015 16:10

Drie jaar geëist voor automatische vuurwapens in auto

OM eist drie jaar voor bezit van automatische vuurwapens
Foto: Politie
Almere

De officier van justitie heeft vandaag 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 47-jarige man die wordt verweten automatische vuurwapens en een jammer in zijn bezit te hebben gehad. Voor de verdenking van het voorbereiden van moord zag de officier van justitie onvoldoende bewijs en vroeg daarvoor vrijspraak.

In maart van dit jaar werd de 47-jarige man na een controle op de A1 bij Almere aangehouden. De politie trof in zijn auto een jammer, automatische vuurwapens, munitie, bivakmutsen, tassen met nieuwe kleding en meerdere mobiele telefoons aan. Jammers zijn verboden omdat je er het telefoon- en internetverkeer mee kunt verstoren.

De politie vond in de auto ook briefjes met informatie over en foto’s van drie personen die in één of meerdere liquidatieonderzoeken voorkomen.

Volgens de officier van justitie zou dit erop kunnen wijzen dat  de 47-jarige man een moord op hen voorbereidde. Maar het zou ook kunnen dat hij de wapens en andere goederen aan één van de drie personen wilde leveren. Deverdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en heeft geen verklaring willen geven.

Omdat niet onomstotelijk kan worden vastgesteld of de 47-jarige man een liquidatie voorbereidde, vroeg de officier van justitie hiervoor vrijspraak.

De bestrijding van liquidaties en het daarmee gepaard gaande wapenbezit heeft bij politie, gemeente en Openbaar Ministerie een hoge prioriteit. Gelet op de hoeveelheid en de zwaarte van de aangetroffen wapens en munitie en in het licht van de omstandigheden waarin deze zijn aangetroffen, acht de officier van justitie een celstraf van 3 jaar passend.

Uitspraak over twee weken.