maandag, 7. september 2015 - 12:03 Update: 07-09-2015 16:37

Wakker Dier: minder plofkippen in supermarkten

Grote verschillen in ‘plofkip-gehalte’ supermarkten
Foto: fbf
Amsterdam

Er ligt steeds minder plofkip in het vleesschap, maar die daling is niet aan alle supermarkten te danken.

Steekproef

Een steekproef van Wakker Dier naar het kipassortiment van de tien grootste supermarktketens toont aan dat er 60 procent verschil zit in het ‘plofkip-gehalte’ tussen supermarkten. Met ‘plofkip-gehalte’ wordt het aandeel plofkip in het gehele verse kipassortiment bedoelt. 

In deze steekproef kwam Hoogvliet als slechtste uit de bus. Bij Jumbo, Dirk en Albert Heijn vonden we de minste plofkip in het assortiment. Met name deze drie voorlopers zorgden er voor dat het gemiddelde aandeel plofkip in supermarkten daalde van 80 procent in 2014 naar ruim 60 procent dit jaar. De plofkip die uit het schap wordt genomen, wordt meestal vervangen door nieuwe kipvarianten die qua dierenwelzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster in zitten.

De hoeveelheid kip met een welzijnskeurmerk is bijna gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Wakker Dier: “Er zijn supermarkten die hard werken aan een diervriendelijker kipschap, maar anderen vinden kippen kennelijk niet belangrijk. We gaan achterblijvers publiekelijk aanspreken.”

Resultaten

Uit de steekproef blijkt dat het gemiddelde aandeel plofkip in de schappen van de winkels is afgenomen. Maar er zijn grote verschillen in het ‘plofkip-gehalte’ van het assortiment van de verschillende ketens. Bij de best presterende supermarkten is nog één derde van het schap gevuld met plofkip en bij de slechtst presenterende super bestaat het kipassortiment nog voor meer dan 90 procent uit plofkip.