zaterdag, 12. september 2015 - 18:25 Update: 13-09-2015 9:11

FNV-voorzitter Heerts: 'Rutte en Schippers moeten stoppen met het rendementsdenken'

FNV-voorzitter Heerts: menselijke maat moet terug in zorg
Foto: FNV
Amsterdam

Ton Heerts haalde zaterdagmddag hard uit naar het kabinet tijdens zijn toespraak bij de Red de Zorg demonstratie in Amsterdam.

“Premier Rutte en minister Schippers van Volksgezondheid moeten stoppen met het rendementsdenken en het voorop stellen van het ‘dikke ikke’. Rutte begon deze kabinetsperiode met bruggen bouwen, maar slaat nu alleen maar gaten in de solidariteit. De menselijk maat moet terug.”

Heerts roept de PvdA op alles op alles te zetten om zorgbezuinigingen alsnog te stoppen en te luisteren naar de achterban. “Diederik Samsom wil premier worden, maar dat kan alleen als hij de menselijke maat terugbrengt, ook in zorg. Anders wordt hij nooit premier. Hij heeft na Prinsjesdag de gelegenheid om zijn ambitie kracht bij te zetten”, aldus Heerts.

Ook staatssecretaris Van Rijn sprak de ruim 15.000 demonstranten in het Amsterdamse Westerpark toe. Hij verdedigde zijn bezuinigingsbeleid en pleitte er eerder vandaag voor dat mensen zelf maar zorg moeten regelen. Het kwam hem op luid boe-geroep van de menigte te staan. De bewindsman liet doorschemeren met Prinsjesdag nieuwe maatregelen te presenteren om de kwaliteit van zorg te versterken.

Ook gaf Van Rijn aan hierover met de FNV te willen praten.Heerts: “Prima, we praten graag verder over verbeteringen in de zorg. Maar eerst zien en dan geloven. Tot op heden was het allemaal boterzacht wat is besproken. Onze strijd voor zorg gaat daarom door. Het kabinet mag de weerstand tegen het kabinetsbeleid die breed in Nederland leeft niet negeren.”

Vandaag demonstreerden ruim 15.000 mensen samen met de FNV voor goede zorg in Amsterdam. De demonstratie volgt op de volkspetitie die FNV op 1 mei is gestart. In korte tijd is de petitie door 736.000 mensen ondertekend. De teller staat nu op meer dan 800.000. Ook organisaties en prominente Nederlanders zoals Omroep MAX, de Katholieke Bond voor Ouderen Brabant, het Landelijk Overlegorgaan Cliëntenraden, Jan Mulder, Jan Slagter, Jochem van Gelder, Ciska Dresselhuys en Guido Weijers steunen de strijd voor zorg. Uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat 85 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet stopt met bezuinigen op de zorg.

 

Provincie: