vrijdag, 9. oktober 2015 - 9:30 Update: 09-10-2015 13:37

'Overname raffinaderij Q8 door Gunvor kost 80 banen'

Tientallen banen op de tocht bij raffinaderij Q8
Foto: Archief FBF
Rotterdam

Bij de Rotterdamse raffinaderij van Q8 in de Europoort dreigen 80 van 350 banen verloren te gaan. Dat komt doordat de fabriek vrijwel zeker wordt overgenomen door het grondstoffenbedrijf Gunvor.

Vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg van FNV stelt dat de banen waarschijnlijk zullen verdwijnen omdat de smeerolieproductie wordt afgestoten. Schellenberg: “Dit vinden wij bijzonder teleurstellend. Dat onderdeel maakt op dit moment winst. Zolang de olieprijs laag blijft, is de verwachting dat dit ook winstgevend blijft. KPI, de moeder van Q8, heeft een eigen verkoopgroep voor smeerolie. Het voorzetten van de smeerolieproductie door KPI had dan ook voor de hand gelegen. Gunvor doet helemaal niets in smeerolie.”

De gesprekken over een sociaal plan moeten nog worden gevoerd. Er is ook nog een verschil van inzicht over de cao. De leden van FNV hebben het onderhandelingsresultaat recent verworpen. Ook hierover moet het overleg nog hervat worden.

Gunvor en Kuwait lieten donderdag weten dat de laatste onderhandelingen over Q8 bezig zijn. Door de overname kan de raffinaderij volgens Gunvor in bedrijf blijven. De fabriek is nu nog van Kuwait Petroleum.

Provincie:
Tag(s):