woensdag, 14. oktober 2015 - 13:14 Update: 14-10-2015 13:44

ABP gaat meer verantwoord beleggen

ABP gaat meer verantwoord beleggen
Foto: Archief EHF
Heerlen

Het pensioenfonds voor ambtenaren en overheidspersoneel, het ABP, gaat meer verantwoord beleggen. Dit heeft het ABP woensdag bekendgemaakt.

'De lat voor verantwoord beleggen bij ABP gaat omhoog', aldus het ABP. Dat is de belangrijkste verandering in het nieuwe beleid verantwoord beleggen dat bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool woensdag presenteerde. 'Die wijziging leidt ook tot een andere aanpak die draait om de bewuste keuze voor duurzame en verantwoorde beleggingen. Hiervoor hebben we ook voor het eerst meetbare doelstellingen vastgelegd.'

Aandacht voor duurzaamheid

De komende vijf jaar zullen alle ruim 4.000 bedrijven waarvan ABP aandelen of obligaties bezit, opnieuw moeten ‘solliciteren’ naar een plek in de beleggingsportefeuille. Daarbij letten we er niet alleen op of ze zorgen voor een goed rendement tegen redelijke kosten en risico’s. 

We beoordelen bij de ‘sollicitatie’ meteen of bedrijven voldoende aandacht hebben voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen. We verwachten dat dit leidt tot minstens even goed rendement op onze beleggingen. Want een goed pensioen voor de deelnemers blijft voorop staan.

Meer gesprekken met bedrijven

In bedrijven die nog niet aan de duurzaamheidseisen voldoen, beleggen we alleen nog als deze aantonen dat zij de moeite willen doen om alsnog op het juiste niveau te komen. Van de overige bedrijven nemen we afscheid. Tegelijkertijd zullen we meer gesprekken met bedrijven voeren om ze aan te zetten tot verbeteringen.

Meetbare doelstellingen

We hebben een aantal meetbare doelstelling vastgelegd, met 2020 als streefjaar. Zo moet de uitstoot van CO2 door de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, in 2020 zijn gedaald met 25%. Beleggingen die bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen, moeten in 2020 zijn verdubbeld, naar € 58 miljard. Daarbij gaat het om zaken als hernieuwbare energie, schone technologie en recycling van grondstoffen.

Categorie:
Provincie: