donderdag, 15. oktober 2015 - 18:00 Update: 15-10-2015 22:31

Vijf mensen onwel na stankoverlast winkelcentrum Capelle aan den IJssel

Mensen onwel in winkelcentrum
Foto: FlashphotoNL
Capelle a/d IJssel

Een winkelcentrum aan de Picassopassage is donderdag enkele uren ontruimd geweest na hevige stankoverlast. Vijf mensen raakten onwel.

Twee mensen moeten de komende nacht in het ziekenhuis blijven voor observatie.

De ontruiming was het gevolg van verbouwingswerkzaamheden. Bij het storten van een nieuwe vloer in één van de winkels kwamen dampen vrij die normaal zijn bij deze werkzaamheden. Maar door slechte ventilatie werden de concentraties hoger dan normaal en nam de stankoverlast toe. Dit was uiteindelijk zo hinderlijk dat de hulpdiensten werden gealarmeerd. Na metingen van de brandweer werd besloten het winkelcentrum te ontruimen.

Zeker vijf mensen meldden zich bij de hulpdiensten met irritaties aan de luchtwegen. Twee mensen werden bij het winkelcentrum behandeld door ambulancepersoneel en twee personen werden naar het ziekenhuis vervoerd. Zij moeten de komende nacht ter observatie blijven. De vijfde persoon, een medewerker van een winkel, was na de ontruiming naar huis gegaan, maar ging uiteindelijk op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis.

Nadat het winkelcentrum goed was geventileerd, werd het om 20.00 uur weer vrijgegeven. De winkels kunnen vrijdag volgens normale openingstijden open. Ook nabij gelegen woningen aan de Zadkinerade werden gecontroleerd. Daar bleken de concentraties zodanig laag dat het geen irritaties opleverden. Bewoners kregen een brief met daarin het advies om bij eventuele stank zelf hun woning te ventileren.

De Inspectie van SZW stelt een onderzoek in naar de werkzaamheden in de winkel.