woensdag, 28. oktober 2015 - 11:17 Update: 28-10-2015 11:42

Ook de koning maakt zich zorgen over sfeer vluchtelingendebat

Ook de koning maakt zich zorgen over sfeer vluchtelingendebat
Foto: Archief EHF
Shanghai

Tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai liet koning Willem-Alexander weten dat ook hij zich zorgen maakt over de verharding in het vluchtelingendebat.

Op de vraag hoe hij aankijkt tegen de verharding, antwoordde hij: 'In Nederland spreken we dingen uit, we vechten het niet uit. Ik kan me inleven in de zorgen die er zijn. Ik heb zelf ook grote zorgen over de dingen die gebeuren in Nederland. Maar we spreken dingen uit in Nederland. Als je overgaat tot intimidatie en bedreigingen, dan tast je de waarden aan waar Nederland voor staat.' Dit meldt de NOS woensdag

Eerder deden woensdag via een open brief de fractievoorzitters van bijna alle politieke partijen in de Tweede Kamer een oproep om het debat over asielzoekers te voeren op basis van argumenten en niet met intimidaties en bedreigingen. Willem-Alexander liet aan de omroep weten dat hij het nieuws over de asielzoekers op de voet volgt en ook op werkbezoek is geweest bij het COA en de IND. 

Willem-Alexander is in China voor een staatsbezoek. Koningin Máxima is dinsdagavond terug naar Nederland gevlogen in verband met een nierbekkenontsteking.