woensdag, 28. oktober 2015 - 13:46 Update: 28-10-2015 17:45

Ruud De Wild: 'Dat is toch niet die gevreesde kutprijs, hè?'

DJ Ruud De Wild wint Marconi Oeuvre Award 2015
Foto: AVROTROS
Hilversum

Woensdag werd in De Nieuws BV op NPO Radio 1 bekendgemaakt dat DJ Ruud de Wild door de vakjury van de Marconi Oeuvre Award 2015 tot winnaar is verkozen van de prominente Nederlandse radioprijs. Dit meldt AVROTROS woensdag.

'Gevreesde kutprijs'

De Marconi Oeuvre Award is onderdeel van Het RadioGala van het Jaar van AVROTROS dat plaatsvindt op woensdag 11 november in Theater Amsterdam. Vlak daarvoor fluisterde Marconi Awards-organisator Arjan Snijders de radiomaker in dat hij deze eretitel krijgt toebedeeld. Waarop De Wild antwoordde: “Dat is toch niet die gevreesde kutprijs, hè?” 

Om daarna te horen dat de Oeuvre Award uitdrukkelijk niet als een afronding van Ruud’s radiocarriere wordt gezien. De Marconi jury spreekt de wens uit dat het radiowerk van Ruud de Wild nog een flinke staart gaat krijgen. Net als de winnaar van vorig jaar, Edwin Evers, ook nog een lange radiotijd werd toegewenst. Daarop was Ruud zeer vereerd. “Hier word ik even stil van.”

De 46-jarige Ruud de Wild is volgens de vakjury een exceptionele radiomaker die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld in het Nederlandse radiolandschap. Met zijn show Ruuddewild.nl, die sinds 1999 te horen is geweest op 3FM, Radio 538, Q-Music en sinds 2010 weer op Radio 538, heeft Ruud de standaard-mannetjes-hitradio-formule geheel veranderd. 

In een ontwapenende vorm, uit duizenden te herkennen, heeft De Wild een eerlijke, persoonlijke, bewust onhandige, vrolijke en muzikale manier gevonden waarin hij uniek is en anders klinkt dan anderen. De veelvoud aan rare liedjes en jingles en de soms chaotische vorm van zijn shows is hooguit schatplichtig aan Ronflonflon avec Jacques Plafond van Wim T. Schippers. Maar De Wild draait graag wél hits en is een stuk toegankelijker en laagdrempeliger. U2 is zijn favoriete band en de luisteraar mag dat weten.

In april 2015 kreeg Ruud de Wild te horen dat zijn middagshow op Radio 538 moest stoppen. Tegen zijn zin verliet hij de zender voortijdig. Sindsdien houdt Ruud zich voornamelijk bezig met zijn succesvolle schilderwerk. De Marconi Oeuvre Award 2015 is wat de jury betreft dan ook vooral bedoeld om iedereen te laten weten dat de unieke radiomaker een nieuwe plaats verdient op een nationale radiozender.

De Wild schaart zich in een rij iconen uit de radiowereld. Eerdere winnaars van de Marconi Oeuvre Award waren: Tom Mulder (2004), Rob Stenders (2005), Wessel van Diepen (2006), Ferry Maat (2007), Frits Spits (2008), Erik de Zwart (2009), Jeroen van Inkel (2010), Lex Harding (2011), Felix Meurders (2012), Peter van Bruggen (2013) en Edwin Evers (2014).