woensdag, 8. april 2015 - 8:29 Update: 08-04-2015 16:10

ABNAMRO-topman:gevoelens samenleving over salarisverhoging zijn onderschat

ABN Amro onderschatte onrust over loonsverhoging, Kamerleden reageren scherp
Foto: Archief EHF
Den Haag

De voorzitter van de Raad van Commissarissen van ABN Amro, Rik van Slingerlandt, liet dinsdagavond weten dat de bank de gevoelens in de samenleving over de salarisverhoging heeft onderschat. Dat zei de ABN-topman tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Dit melden verschillende media woensdag.

De hoorzitting over de beloningen in de financiële sector liep uit op een confrontatie tussen Tweede Kamerleden  en drie commissarissen van grote bedrijven. De drie commissarissen, Van Slingerlandt van ABN Amro, Van Wijk van Aegon en Breukink van ING, benadrukten alle drie  steeds de noodzaak van marktconforme salarissen om goede managers aan te trekken. Volgens Van Slingerlandt zijn goede bankbestuurders schaars.

De commissarissen waren op uitnodiging van de oppositiepartijen SP, GroenLinks en CDA naar de Tweede Kamer gekomen. De partijen wilden uitleg over de beloningen voor bestuurders bij financiële instellingen. De toon van het gesprek tussen beide partijen werd aan het einde van avond steeds scherper. Het ergerde veel Kamerleden dat Van Slingerlandt bleef uitleggen dat de banktop goed betaald moest worden. Ook de verwijzing van Van Wijk naar Amerikaanse aandeelhouders van Aegon, die juist willen dat de Aegon-top meer betaald wordt, viel slecht. Breukink voegde daar nog aan toe dat de top van ING nog altijd 40 procent minder verdient dan het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver reageerde scherp. Hij vond de bijdragen van de drie commissarissen 'stuitend' en vroeg hun 'in welk universum' ze leven, zo schrijft het AD. Klaver: 'U praat of u vrije ondernemers bent, maar de realiteit is dat u ambtenaren bent. Als het misgaat zal de overheid u redden.' Voor SP-Kamerlid Arnold Merkies is de maat vol. Hij vindt dat de commissarissen van ABN Amro direct moeten opstappen.

Provincie: