dinsdag, 19. mei 2015 - 11:46 Update: 19-05-2015 18:52

'Jihadist' Mohamed A. hoort OM 4 jaar celstraf eisen

foto van Geert Wilders | fbf archief
Foto: fbf archief
Rotterdam

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank Rotterdam 4 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar geëist in de jihadzaak tegen de 22-jarige verdachte Mohamed A.

Tevens eiste de officier van justitie, in navolging van het advies van de reclassering, bijzondere voorwaarden, zoals een enkelband, meldplicht en behandelverplichting.

Geld voor Syrië

Het OM verdenkt A. ervan dat hij tussen oktober 2013 en mei 2014 gezocht heeft naar criminele wegen om gelden te genereren voor de terroristische strijd in Syrië. In die periode is de man uit Delft bezig geweest met het plannen van een of meer gewapende overvallen. De buit daarvan was bestemd voor de broeders in Syrië. Dat blijkt onder meer uit in de auto afgeluisterde gesprekken tussen de verdachte en anderen.

Wilders

In één van de afgeluisterde gesprekken spreekt A. over een aanslag op een Haagse politicus, waarbij de naam van PVV-leider Geert Wilders valt. Na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek moet het OM echter concluderen dat er géén bewijs gevonden is voor daadwerkelijke voorbereidingen voor zo’n aanslag.

Aanhouding

Onderweg naar een gewapende overval op 14 en 15 mei 2014 in de haven van Scheveningen weet de politie A. aan te houden. In de auto worden drie vuurwapens met munitie aangetroffen, die A. regelde: een shotgun met een doos patronen, een zogenoemde ladykiller met munitie en een revolver van het merk Magnum inclusief munitie. De overval zelf wordt voorkomen, doordat de verdachte aan undercover agenten van de politie vertelde over de vuurwapens.

Deelname aan de Jihad

De man verbleef in 2013 een half jaar in Syrië, waar hij heeft deelgenomen aan de Jihad. Een voormalig Belgisch- Syrische strijder heeft verklaard A. in een trainingskamp, een cel en paleis in Syrië te zijn tegengekomen. Na zijn terugkeer zocht A. manieren om een groot geldbedrag bij elkaar te krijgen voor de strijd in Syrië. De AIVD informeerde daarover het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. In september 2013 startte een politieonderzoek.

Lees alles over:
Provincie: