dinsdag, 28. april 2015 - 9:09

Koenders en Power roepen landen op tot bijdrage aan VN-vredesmissies

Bert Koenders
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in New York samen met de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power de internationale gemeenschap opgeroepen om meer bij te dragen aan VN-vredesmissies.

Volgens Koenders en Power is het cruciaal dat meer landen actief deelnemen aan deze missies, zeker gezien de geopolitieke spanningen van dit moment.

'Er is nog niet eerder zoveel behoefte geweest aan vredesmissies als nu. Europese landen moeten echt meer gaan bijdragen', stelt Koenders na het overleg met meer dan tien landen.

Volgens Koenders hoeft die bijdrage niet per se uit een groot aantal mensen te bestaan. 'De VN-missies hebben veelal behoefte aan gerichte ondersteuning: hulp bij het vergaren van inlichtingen, zoals wij doen in Mali, maar ook trainingen of hoogwaardige militaire capaciteiten. Europese landen hebben de kennis en de middelen om dit soort bijdragen te doen.'

Nederland organiseerde afgelopen februari in Amsterdam al een conferentie om met Europese landen te spreken oven hun inzet bij VN-Vredesmissies. Dit voorwerk moet er uiteindelijk toe leiden dat landen daadwerkelijk toezeggingen gaan doen op een grootschalige top in september in New York, die door de Amerikaanse president Obama wordt geleid.

Daarnaast benadrukte Koenders de noodzaak van een goede evaluatie van VN-vredesmissies. 'Het is goed dat er onder leiding van de VN wordt gewerkt aan een evaluatie van de inzet, zodat duidelijk wordt wat we kunnen verbeteren', aldus de minister. Volgens Koenders is het van groot belang dat de VN-missies meer gaan werken met een geïntegreerde benadering. 'Vrede bereik je niet alleen door militaire inzet. We moeten ook oog hebben voor het politieke proces en voor ontwikkeling. Uiteindelijk zijn er voor conflicten alleen maar politieke oplossingen.'

Provincie: