donderdag, 26. maart 2015 - 21:49 Update: 26-03-2015 22:18

Korpschef Bouman wil meer allochtone agenten

Korpschef Bouman wil meer allochtone agenten
Foto: Achief MV
Den Haag

Tijdens een hoorzitting donderdag in de Tweede Kamer heeft korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie gezegd dat er veel meer agenten met een allochtone achtergrond moeten bijkomen.

Zij moeten zekere 25 procent van de nieuwe instroom gaan vormen. Bouman: 'Dat is niet een streven, het móet.' Dit schrijven meerdere media donderdag. Bouman hoopt meer allochtone kandidaten binnen te halen door bijvoorbeeld de taaltoets te schrappen die alle agenten aan het begin van hun opleiding moeten halen. 

Bouman zegt dat de politie al tientallen jaren bezig is om meer diversiteit binnen het korps te krijgen, maar dat het nog steeds niet is gelukt. Sterker nog, het loopt volgens hem zelfs terug. Bouman in de media: ' We hebben te veel gedacht dat het wel goed zou komen. Maar het komt niet voor elkaar. We stoppen er nu veel energie in. Het móet gaan lukken.'

De korpschef vindt het essentieel dat de politie een weerspiegeling is van de Nederlandse samenleving. Hij moet er niet aan denken dat er een situatie ontstaat zoals in Ferguson, de Amerikaanse stad waar een blanke politiemacht tegenover een gemêleerde bevolking kwam te staan.

Provincie:
Tag(s):