maandag, 16. februari 2015 - 7:53 Update: 16-02-2015 13:55

Strengere wetgeving doet aantal comazuipers niet dalen

Weer meer kinderen in ziekenhuis door alcoholvergiftiging
Foto: SXC
Rotterdam

Ondanks strengere wetgeving op alcoholgebruik zijn er vorig jaar opnieuw meer kinderen met te veel drank op in het ziekenhuis terechtgekomen.

Van de 783 kinderen die vanwege drankinnname werden opgenomen hadden er 545 een zogeheten alcoholintoxicatie. Bij zulke opnames is er onder andere sprake van verminderd bewustzijn bij de patiënt. Opvallend is dat de 'comazuiper' steeds vaker een meisje is. Dit schrijft het AD maandag.

Uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde blijkt dat er nog nooit eerder zoveel kinderen werden behandeld met een alcoholvergiftiging. Het aantal alcohol-gerelateerde ziekenhuisopnames van kinderen steeg vorig jaar met 25 procent.

Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zegt dat de stijging met name wordt veroorzaakt door de extreem jonge drinkers. Van der Lely in de krant: 'Steeds vaker gaat het om 13 en 14-jarigen. Met een steeds hoger promillage alcohol in hun bloed. Maar waarom juist deze groep meer is gaan drinken, moeten we nog onderzoeken.'