woensdag, 22. april 2015 - 16:39 Update: 22-04-2015 17:57

Universitaire bachelorstudenten studeerden in 2014 nog sneller af

Studietempo universitaire bachelorstudenten weer verhoogd
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Er zijn in 2014 opnieuw meer studenten in geslaagd om binnen vier jaar een bachelordiploma te behalen aan een Nederlandse universiteit. Het percentage geslaagden lag in 2014 op 66%.

Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar (64%) en fors hoger dan vijf jaar geleden toen het percentage nog slechts 53% was. Dat blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). 

VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘De stijging van het aantal studenten dat na vier jaar een diploma haalt past in de trend dat het studietempo onder studenten toeneemt. De maatregelen die universiteiten nemen om het studietempo te verhogen blijken effectief en terecht.’

Universiteiten nemen sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur in 2002 diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat studenten niet onnodig lang over de opleiding doen. De belangrijkste verklaring voor de forse stijging ten opzichte van vijf jaar terug en eerder lijkt de invoering van de ‘harde knip’ tussen de bachelor en de master.