'Consumenten kunnen zelf nagaan of PFAS in hun make-up zit'

PFAS zitten niet alleen in eten, maar ook in veel producten die consumenten dagelijks gebruiken. Behalve op koekenpannen, waarop soms 'PFAS-vrij' staat, vermelden producten niet of ze PFAS bevatten. Consumenten die hun blootstelling aan PFAS willen verminderen, hebben het daardoor lastig. Toch kunnen consumenten zelf controleren of hun cosmetica PFAS bevatten. Dit zegt Hester Hendriks van Waarzitwatin
'Op cosmetica moeten de namen van de stoffen vermeld worden. PFAS is echter geen enkele stof, het is de naam voor een groep stoffen. Op het etiket zijn de PFAS-stofnamen te herkennen aan 'fluoro' in de naam'aldus Hendriks. 'Zo werd vroeger polytetrafluoroethylene (PTFE) soms gebruikt in mascara.'
'Nederland werkt samen met andere landen aan een voorstel voor een algeheel verbod op PFAS. Als dit verbod er komt, mogen fabrikanten geen PFAS meer in consumentenproducten verwerken. De cosmetica-industrie heeft besloten vanaf eind 2025 geen PFAS meer in cosmetische producten te gebruiken. Op dit moment kun je PFAS daar nog wel tegenkomen.
Consumenten die willen weten of een specifiek product PFAS bevat, kunnen dit aan de leverancier vragen. Een leverancier moet die informatie binnen 45 dagen verstrekken. Dit geldt niet voor persoonlijke verzorgingsproducten (cosmetica). Bij die producten staan altijd alle ingrediƫnten die in het product zitten op het etiket.
PFAS zijn in het nieuws vanwege zorgen over PFAS in de bodem en voedsel. We worden niet alleen via eieren en ander voedsel aan PFAS blootgesteld, maar ook via consumentenproducten.
PFAS is een groep chemische stoffen met water- en vuilafstotende eigenschappen. Fabrikanten gebruiken PFAS daarom bij het maken van regenkleding, buitensport- en skikleding. Ook gebruiken ze PFAS bij het maken van pannen met een anti-aanbaklaag en om papier water- en vetafstotend te maken, zoals bij bakpapier en pizzadozen.
Vaak zitten de PFAS vastgebonden aan of in het materiaal van het product. In dat geval kunnen PFAS in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit producten. PFAS komen gemakkelijker vrij uit producten als ze los in een product zitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor blusschuim, ski-wax, waterafstotend impregneermiddel voor textiel en leer, of smeermiddel (in de vorm van PTFE spray).