vrijdag, 13. mei 2016 - 9:47 Update: 13-05-2016 11:43

Economie eerster kwartaal met 0,5 % gegroeid

Economie groeit gestaag door
Foto: fbf
Den Haag

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2016 gegroeid met 0,5 % ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit meldt het CBS vrijdag.

'Volgens de eerste berekening, gebaseerd op nu beschikbare gegevens, komt de economische groei uit op 0,5 procent. Hiermee geeft CBS een eerste beeld van de stand van de Nederlandse economie. De groei in het eerste kwartaal wordt breed gedragen; consumptie, investeringen en uitvoer leveren een positieve bijdrage', aldus het CBS.

Al 2 jaar op rij groei

De Nederlandse economie groeit gestaag. Er zijn nu acht kwartalen achter elkaar met groei. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent. De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van ongeveer 0,7 procentpunt.

Economie groeit met 1,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2015

Volgens de eerste berekening was de Nederlandse economie in het eerste kwartaal 1,4 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2015. Deze groei is vooral te danken aan een hogere uitvoer en meer investeringen.

Meer geïnvesteerd in woningen en auto’s

Ook dit kwartaal zijn de investeringen in vervoermiddelen en woningen weer aanzienlijk gegroeid. Bedrijven hebben fors meer besteed aan vrachtwagens, opleggers, vliegtuigen en overig wegvervoer. Daarnaast hebben ze ook meer uitgegeven aan personenauto’s. Ten slotte hebben bedrijven ook meer geïnvesteerd in computers en software dan een jaar geleden. Dit is in lijn met het positieve ondernemersvertrouwen. Dat bereikte aan het begin van het eerste kwartaal het hoogste niveau in vierenhalf jaar.

Vooral meer transportmiddelen uitgevoerd

De uitvoer groeide in het eerste kwartaal van 2016 net zo hard als in het vierde kwartaal van 2015. Wel groeide de uitvoer van Nederlands product het afgelopen kwartaal minder sterk dan de wederuitvoer (de uitvoer van eerder ingevoerde producten). Nederlandse bedrijven exporteerden beduidend meer transportmiddelen dan een jaar eerder. De export van gas, machines en apparaten kromp daarentegen. Nederland voerde naast goederen ook meer diensten uit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):