dinsdag, 22. november 2016 - 20:12 Update: 22-11-2016 20:43

Koning Willem-Alexander bezoekt COC Nederland in Amsterdam

Koning Willem-Alexander bezoekt COC Nederland in Amsterdam
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag COC Nederland in Amsterdam bezocht. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis dinsdag.

LHBT's

De belangenorganisatie voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenderpersonen (LHBT's) bestaat dit jaar zeventig jaar. Het bezoek van de Koning stond in het teken van de organisatie en van de LHBT-gemeenschap zelf. 

De koning sprak met LHBT's uit diverse groepen waar acceptatie vaak nog achterblijft en die met het COC samenwerken aan de verbetering van hun positie. Zo ging de koning in gesprek met jongeren, ouderen en LHBT's met een biculturele - of religieuze achtergrond over hun ervaringen. Ook sprak hij vrijwilligers en medewerkers van COC Nederland en de twintig regionale COC-verenigingen.

Het COC zet zich sinds 1946 in voor gelijke rechten en sociale acceptatie voor LHBT's in Nederland en het buitenland. Het is de oudste nog bestaande LHBT-organisatie ter wereld. 

Homohuwelijk

De organisatie maakte zich onder meer hard voor decriminalisering van homoseksualiteit (1971), openstelling van het burgerlijk huwelijk als eerste land ter wereld (2001) en de verplichting voor scholen om LHBT-acceptatie te bevorderen (2012). Het COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan vijfendertig landen.