dinsdag, 22. november 2016 - 20:17 Update: 22-11-2016 21:22

Meerderheid Tweede Kamer voor verbod op gezichtsbedekkende kleding

Meerderheid Tweede Kamer voor verbod op gezichtsbedekkende kleding
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De Tweede Kamer debatteert woensdag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Gezichtsbedekkende kleding zoals een boerka wordt hoogstwaarschijnlijk verboden in scholen, openbaar vervoer, gebouwen van de overheid en zorginstellingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel dat dat moet regelen. Duidelijk is dat VVD, PvdA, SP en CDA voor het verbod zijn. Dit melden meerdere media dinsdag.

De Tweede Kamer nam elf jaar geleden al een motie van Geert Wilders aan waarin het kabinet werd verzocht 'het openbaar gebruik van de boerka' te verbieden. Het huidige wetsvoorstel gaat niet zo ver. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, blijven boerka's op straat nog gewoon toegestaan. Volgens de Tweede Kamer is een boerkaverbod alleen van belang op plaatsen waar het belangrijk is om elkaar te zien vanwege de veiligheid en voor de dienstverlening.

Het belangrijkste adviesorgaan van de overheid, de Raad van State, adviseerde al meerdere keren om er geen wet voor te maken. Mede daarom is D66 tegen het wetsvoorstel. De Raad van State is van mening dat een verbod niet goed is en dat instellingen als scholen en ziekenhuizen zelf mogen regelen of ze gezichtsbedekkende kleding wel of niet toestaan. Het is onduidelijk wanneer  het verbod precies zal ingaan. De Eerste Kamer moet de wet ook nog behandelen.

Een boerka valt onder gezichtsbedekkende, maar ook integraalhelmen en bivakmutsen vallen daaronder. De regel wordt dat kleding die het hele gezicht bedekt of alleen de ogen onbedekt laat, niet meer mag.