woensdag, 23. november 2016 - 12:53 Update: 23-11-2016 13:36

'Hulpprogramma's RTL vaak misleidend'

'Hulpprogramma's RTL vaak misleidend'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Uit onderzoek van NRC Next blijkt dat deelnemers van hulptelevisieprogramma's van RTL zich vaak ernstig misleid voelen door de makers.

De kandidaten blijken vaak gebonden te zijn aan verregaande contracten die strikt geheim zijn. Dit blijkt niet alleen uit onderzoek van de krant, maar ook uit gesprekken die de krant voerden met ruim 20 deelnemers, zo schrijft de krant.  Zo zijn er vaak hoge kosten aan verbonden als een deelnemer om wat voor reden dan ook besluit om te stoppen. Daarnaast mogen ze niet met de pers praten of zich uitlaten over het programma. Hoewel we op tv altijd positieve verhalen en hulptrajecten zien waar iedereen beter van wordt, staat in werkelijkheid niet de hulp voorop, maar het maken van een aantrekkelijk programma.

De krant sprak met kandidaten die meededen aan RTL-programma's als Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken. De programma's beloven vooraf hulp, maar komen deze beloftes maar al te vaak niet na. Zo werd deelnemers aan het RTL-programma Een nieuw begin beloofd dat ze in ruil voor hun verhaal op televisie 'de best mogelijke psychische en cosmetische zorg krijgen'. Maar nabehandelingen bleken voor eigen rekening.

Volgens NRC Next  wilden RTL en producent Blue Circle niet reageren op het onderzoek.