dinsdag, 19. maart 2019 - 16:45

Maatregelen politie na betrokkenheid politiemensen bij voetbalrellen

Maatregelen politie na betrokkenheid politiemensen bij voetbalrellen
Foto: Archief Bert van den Berg
Breda

Op woensdag 13 maart 2019 is de ontslagprocedure tegen een politiemedewerker in opleiding in de eenheid Zeeland-West-Brabant in gang gezet. Een tweede medewerker van dezelfde eenheid kreeg een voorwaardelijk ontslag aangezegd . De politieleiding heeft hiertoe besloten na de uitkomsten van een intern onderzoek over de betrokkenheid van deze medewerkers bij de rellen rondom de voetbalwedstrijd NAC – Willem II.

Die zondag 22 oktober 2018 veroorzaakte een groep NAC-supporters rellen na afloop van de Brabantse derby NAC - Willem II buiten het Rat Verlegh Stadion in Breda. De mobiele eenheid greep in, waarna de groep zich tegen hen keerde. Ze gooiden met stenen en mishandelden zowel agenten als paarden met broekriemen en kettingen. Ook trokken ze agenten van hun paard. Twee agenten raakten hierbij lichtgewond. Die middag kon de politie al vijf supporters aanhouden. Uiteindelijk kwam het aantal aanhoudingen op ruim 30.

Al snel werd duidelijk dat de twee eerder genoemde politiemedewerkers zich tussen de groep bevonden en werd direct een intern onderzoek gestart. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de medewerker in opleiding zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Vast is komen te staan dat hij heeft deelgenomen aan de ordeverstoringen. De andere medewerker wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim. Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd, maar door zijn aanwezigheid heeft hij de integriteit en betrouwbaarheid die gesteld wordt aan politiemensen ernstig geschaad. In deze zaak werd door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten een disciplinair onderzoek ingesteld.

Categorie:
Provincie: