donderdag, 3. oktober 2019 - 8:54 Update: 03-10-2019 8:59

Files in 3e kwartaal 20 procent gegroeid en dit is de Top 5

files-donker-regen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In het derde kwartaal is de filezwaarte in Nederland met 20 procent gestegen. 'Een forse stijging in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar', zo meldt de ANWB donderdag op basis van cijfers gemeten op het totale Nederlandse wegennet. 'Vooral overdag ondervond het verkeer de afgelopen zomermaanden veel meer oponthoud', aldus de ANWB.

Weersinvloed 

Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door zeer wisselend weer. Naast een aantal stranddagen zorgde slecht weer voor verkeershinder. Op vrijdag 12 juli trokken in de middag en avond zware regen- en onweersbuien over het land met veel files tot gevolg. Op het hoogtepunt van deze avondspits stond er 640 kilometer file. 

Extreme hitte

De extreme hitte in de laatste week van juli leidde ook tot overlast. Zo werkten enkele bruggen niet vanwege storingen en moest Rijkswaterstaat uit voorzorg de Merwedebrug in de A27 Utrecht-Breda met water koel houden. De afgesloten rijstroken leverden flinke vertraging op en het verkeer kreeg het advies deze route te mijden. 

1025 kilometer file

De wegwerkzaamheden aan de N325 Arnhem-Nijmegen en op de Afsluitdijk zorgden de afgelopen periode ook voor de nodige verkeershinder. Veel regen en ongelukken op dinsdag 24 september waren de oorzaak van de drukste spits van het kwartaal. Op het hoogtepunt stond er 1025 kilometer file.

Vierde kwartaal nog meer files

Het komende kwartaal wordt naar verwachting de drukste periode van het jaar. Rijden in het donker onder slechte weersomstandigheden zorgt in de herfst voor veel verkeershinder en vertraging. De ANWB vraagt weggebruikers daarom extra alert te zijn. Dagelijks ervaart de ANWB dat kleine aanrijdingen zoals kop-staartbotsingen in de file leiden tot veel oponthoud.

File top 5 2019

  1  A27 Utrecht -> Breda 

      afrit Lexmond - afrit Noordeloos

  2  A4  Amsterdam -> Den Haag

      afrit Roelofarendsveen - afrit Hoogmade

  3  A58 Breda -> Eindhoven

      afrit Moergestel 

  4  A4 Den Haag -> Rotterdam

      afrit Delft

  5  A15 Rotterdam-> Gorinchem

      afrit Papendrecht - afrit Sliedrecht

Categorie:
Provincie:
Tag(s):