donderdag, 4. augustus 2005 - 10:01

Beste voetballers geboren in eerste kwartaal

Amsterdam

Jeugdspelers worden te vroeg geselecteerd, zo blijkt uit een onderzoek van Ad Dudink, onderzoek van sportpsychologen van de Universiteit van Amsterdam in Amsterdam. Scouts kiezen, volgens de onderzoeker, bij voorkeur de oudste spelers uit een leeftijdscategorie, waardoor veel talent onopgemerkt blijft. Maar ook de maand waarin een speler geboren is, blijkt van invloed op hun verdere carrière.

In 1994 ontdekte UvA-onderzoeker Ad Dudink dat de peildatum voor de selectie van jeugdelftallen voor een scheve verdeling zorgde bij profvoetballers in Nederland en in Engeland. De meeste Nederlandse profvoetballers waren jarig in de maanden augustus, september en oktober. Verklaring: 1 augustus was de peildatum voor de indeling in jeugdelftallen en ook de competitie begon rond die tijd. Sinds een paar jaar is de peildatum verschoven naar 1 januari.

Sportpsychologen Jurjen Holsheimer en Ad Dudink stelden zich de vraag of deze verschuiving van invloed is geweest op de jeugdselectie bij topclubs. Om dit na te gaan verzamelden zij gegevens van de jeugdopleidingen bij Ajax en AZ. De uitkomsten waren verbazingwekkend. Van de 292 talenten zijn er 124 geboren in het 1e kwartaal, 83 in het tweede kwartaal, 55 in het derde kwartaal en slechts 30 in het laatste kwartaal van het jaar. Het eerste kwartaal levert dus 42% van de talentvolle jeugd, het laatste slechts 10%. De hypothese is dat heel veel talent niet is opgemerkt.

Ook de bonden van veel andere landen hanteren 1 januari als peildatum voor de indeling van jeugdelftallen. Bij acht landen die nu meedoen aan het WK onder 20 is het geboortemaand effect verrassend duidelijk aanwezig in de selecties van 21 spelers.

Geboortekwartalen van WK-jeugd
Nederland
1e kw: 8, 2e kw: 6, 3e kw: 3, 4e kw: 4
Australië:
1e kw: 11, 2e kw: 4, 3e kw: 5, 4e kw: 1
Argentinië
1e kw: 10, 2e kw: 6, 3e kw: 4, 4e kw: 1
Brazilië
1e kw: 6, 2e kw: 9, 3e kw: 5, 4e kw: 1
Egypte
1e kw: 8, 2e kw: 8, 3e kw: 3, 4e kw: 2
V.S.
1e kw: 6, 2e kw: 9, 3e kw: 3, 4e kw: 8
Spanje
1e kw: 7, 2e kw: 7, 3e kw: 5, 4e kw: 2
Totaal
1e kw: 66, 2e kw: 54, 3e kw: 31, 4e kw: 19

De vraag die zich voordoet is: hebben scouts zand in hun ogen? Het antwoord lijkt duidelijk. De peildatum beïnvloedt in sterke mate de keuze van een voetbalscout. Het zijn vooral de oudsten die worden geselecteerd, de jongste worden genegeerd. Heeft de selectie op jonge leeftijd plaatsgevonden, dan

krijgen de gunstig geboren kinderen vervolgens meer training, betere coaches en niet te vergeten een sterkere motivatie en voetbalego.

Is dit fair? Zijn er maatregelen denkbaar die het geboortemaand effect teniet doen? Ja, aldus de onderzoekers in hun verslag. Er bestaan doeltreffende maatregelen voor bonden, clubs, trainers, ouders en spelers. Bonden zouden de peildatum af en toe kunnen veranderen of clubs zouden tijdens de selectie spelers uit gelijke kwartalen tegen elkaar kunnen laten voetballen.
Categorie:
Tag(s):