donderdag, 8. september 2005 - 11:44

Luitenant-generaal neemt afscheid

Soesterberg

Luitenant-generaal Starink, tot 6 september Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, heeft donderdag afscheid van de Koninklijke Luchtmacht genomen. Het afscheid vond, in het bijzijn van minister van Defensie Henk Kamp en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap, plaats op de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland, de vliegbasis Soesterberg. Het afscheid werd afgesloten met een gronddefilé en een zogenoemde 'fly-past' met alle typen luchtmachtvliegtuigen. Aan de fly-past namen een C-130, een F-60, een KDC-10, 14 F-16´s, 4 PC-7´s, 14 helikopters (Cougar, Chinook, Alouette, Apache) en de KLu Historische Vlucht deel.

Toen luitenant-generaal Starink op 10 juni 2004 zijn huidige functie aanvaardde, werd hij de 14e en tevens laatste Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Op 11 maart 1953, veertig jaar na het ontstaan van de Nederlandse militaire luchtvaart, ondertekende H.M. Koningin Juliana het Koninklijk Besluit waarin de luchtmacht het predikaat ‘Koninklijke’ werd toegekend. Voortaan stond de Koninklijke Luchtmacht als een gelijkwaardig en zelfstandig krijgsmachtdeel naast de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine. De hoogste militair bij de Koninklijke Luchtmacht was toentertijd de Chef Luchtmachtstaf. Luitenant-generaal I.A. Aler was de eerste Chef Luchtmachtstaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf 10 november 1954 kreeg de Chef Luchtmachtstaf tevens de titel Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Hiermee werd luitenant-generaal A. Baretta de eerste Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Vanaf het midden van de jaren negentig heet de functie alleen nog maar Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten.


Vanaf 5 september 2005 hebben de drie krijgsmachtdelen in Nederland (landmacht, marine en luchtmacht) elk een operationele commandant. Deze commandanten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de gereedstelling voor militaire inzet in binnen- en buitenland. De Commandant Luchtstrijdkrachten (CLSK) is luitenant-generaal vlieger J.H. (Hans) de Jong.
Provincie:
Tag(s):