donderdag, 4. augustus 2005 - 13:00

Stadswacht niet in trek als woningbewaker

Zwolle

Op vakantie gaan en je huis door een stadswacht regelmatig laten controleren blijkt in de praktijk niet bijzonder in trek te zijn. Volgens de organisatie van stadswachten in midden IJsselland zijn bewoners onvoldoende op de hoogte van deze service. Een betere voorlichting en pr-beleid zouden wellicht tot meer aanmeldingen leiden.

De extra zomervakantieservice van Stadswacht IJsselland-midden is na twee seizoenen bepaald niet succesvol te noemen. Binnen de organisatie wordt daarom met man en macht geëvalueerd waarom deze extra taak niet tot het gewenste resultaat leidt. In eerste instantie wordt gedacht aan de minimale bekendheid van het project. Bewoners die op vakantie gaan kunnen zich via de speciale website van de Stadswacht, maar ook via de reguliere politie, aanmelden voor huisbewaking tijdens hun afwezigheid. In de praktijk komt dat neer op een regelmatige loop langs de woning op de momenten dat de bewoners elders vertoeven.

De betrokken stadswachten gaan de woning die zij controleren echter niet naar binnen. Om voor woningbewaking in aanmerking te komen dienen de bewoners minimaal zeven dagen voor vertrek zich te hebben aangemeld. Bijzonder is dat bewoners voor deze extra service niet hoeven te betalen. Het is een onderdeel waarbij de veiligheid van de leefomgeving als werktaak van de stadswacht wordt gezien. Op de speciale website van stadswachtzwolle geeft de organisatie twaalf tips om de woning tijdens afwezigheid zo optimaal mogelijk te beschermen.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Archieffoto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):