woensdag, 8. november 2006 - 12:12

Amelandse Sunneklaas knuppelt vrouw en kinderen

Ameland

In Nederland vieren ze Sinterklaas, op Ameland vieren ze Sunneklaas. Chocoladeletters en cadeautjes komen daar niet aan te pas. Het Sinterklaasfeest, zoals dat in de rest van Nederland wordt gevierd, met de goedheilig man op een schimmel en een paar zwarte pieten erbij, is precies het tegenovergestelde van de Sunneklaas op Ameland. Daar wordt Sunneklaas gevierd als een heidens midwinterfeest, om boze geesten te verdrijven.

Sunneklaas is op Ameland het belangrijkste feest van het jaar en een traditie die in ere wordt gehouden. Het wordt op alle eilanden gevierd, maar nergens zo uitbundig als op Ameland. Een echt feest van en voor de Amelanders. Niet-Amelanders zijn rond 5 december dan ook niet welkom op het eiland. Ameland waarschuwt zijn toeristen ook voor onaangename verrassingen.

Het feest wordt gevierd met onherkenbaar verklede mannen die ’s avonds met veel kabaal over straat gaan om de boze geesten te verdrijven. Het is de bedoeling dat alle vrouwen en kinderen onder de 18 jaar, netjes achter gesloten deuren en ramen zitten. Vinden de gemaskerde mannen toch nog vrouw of een minderjarige op straat, dan wordt deze zonder pardon naar huis ‘geknuppeld’. Dat alles gebeurt in complete duisternis en uit geen enkel huis mag licht naar buiten schijnen, zelfs niet door de kier van een gordijn. Is dit toch het geval, dan wordt het raam zondermeer ingegooid.
Om middernacht worden de vermommingen afgedaan en maakt iedereen zich bekend.

Dus vakantiegangers op Ameland, u bent gewaarschuwd!
Provincie:
Tag(s):