maandag, 20. maart 2006 - 13:24

Basisscholen hebben lentekriebels

Utrecht

Op maandag 20 maart begint de eerste Week van de Lentekriebels. De Week van de Lentekriebels is een project over relationele en seksuele vorming dat is aangeboden aan basisscholen in Utrecht. Doel van het project is de scholen te enthousiasmeren en te stimuleren relationele en seksuele vorming op te nemen in hun lesprogramma voor groep 1 t/m 8. Twee Utrechtse scholen organiseren speciale activiteiten in het kader van de Week van de Lentekriebels.

De deelnemende scholen starten de week op maandagochtend met het oplaten van ballonnen. Daaraan hangt een kaartje met een lieve wens voor iemand. Verder wordt een gedichtenwedstrijd gehouden en zijn er theater- en poppenkastvoorstellingen over de liefde. Ook is een fotowedstrijd uitgeschreven en worden lessen over ‘verliefd zijn’ gegeven. Ouders van leerlingen worden actief betrokken bij de activiteiten.

Aandacht voor relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs is belangrijk. Kinderen worden via media als televisie en internet steeds meer geconfronteerd met seksueel getinte beelden. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als er thuis en op school goede en juiste informatie hier tegenover wordt gezet. Daarnaast is belangrijk dat er aandacht is voor normen en waarden rondom relaties en seksualiteit. Kinderen leren respect voor zichzelf en de ander te hebben. Kinderen krijgen hierdoor vaardigheden die ze nodig hebben in het omgaan met elkaar. Op latere leeftijd zijn ze dan beter in staat keuzes te maken bij het aangaan van (seksuele) relaties.
Provincie:
Tag(s):