donderdag, 9. maart 2006 - 10:17

Inflatie daalde in februari naar 1,1 procent

De inflatie is in februari 2006 uitgekomen op 1,1 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in januari. Toen lagen de consumentenprijzen 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. De daling is het gevolg van de prijsontwikkeling van autobrandstoffen, verse groenten en kleding. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het CBS.

De inflatie is vooral afgenomen door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. De prijzen van benzine en LPG zijn in februari gedaald. Het verlagend effect hiervan op de inflatie werd nog versterkt doordat in februari 2005 de prijzen van autobrandstoffen juist flink waren gestegen. Autobrandstoffen waren in februari nog wel 9,3 procent duurder dan een jaar geleden, maar in januari was dat verschil 14,0 procent.

De prijsontwikkeling van kleding en kledingstoffen droeg eveneens bij aan het lagere inflatiecijfer. De prijzen gingen, mede door het verschijnen van de nieuwe zomercollectie in de winkels, in februari weliswaar flink omhoog maar in 2005 was die prijsstijging scherper. Dit heeft er toe geleid dat kleding en kledingstoffen in februari 2,5 procent goedkoper waren dan een jaar geleden.

Ten slotte is de inflatie verlaagd door de prijsontwikkeling van verse groenten. Deze waren in februari 1,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. In januari waren ze nog 6,3 procent duurder dan in januari 2005.

Hogere prijzen voor frisdranken en voor bloemen en planten hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie.
Categorie:
Tag(s):