dinsdag, 14. maart 2006 - 15:50

Kwartiermakers vertrokken naar Uruzgan

Eindhoven

De eerste groep Nederlandse militairen van de Deployment Task Force (DTF) is dinsdagmiddag vertrokken naar Afghanistan. Deze ‘Kwartiermakers’ gaan in de provincie Uruzgan kampementen bouwen voor de Nederlandse ISAF-operatie die daar op 1 augustus begint. Naar verwachting gaan hun werkzaamheden zo’n vier maanden duren.

De eenheid is opgebouwd uit elementen van de genie, de logistiek en een beveiligingsdetachement, ondersteund door een luchtmachtdetachement. Vlak voor hun vertrek werden de militairen, waaronder de commandant van de DTF, kolonel Henk Morsink, toegesproken door de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Dick Berlijn.

Om de komst van het Nederlandse ISAF detachement voor te bereiden vertrekt de Deployment Task Force (DTF) naar Afghanistan. De taak van de DTF is de infrastructurele en logistieke voorbereidingen treffen. De missie van de Nederlandse militairen speelt zich af in een gebied waar weinig tot geen bruikbare infrastructuur aanwezig is.

Daarom worden alle benodigde faciliteiten voor de militaire eenheden volledig opgebouwd. Denk hierbij aan onderkomens, kantoorruimtes, beschermingsconstructies, watervoorzieningen, communicatiemiddelen, militair hospitaal, verdeeld over verschillende locaties.

Daarnaast worden in de eerste maanden de logistieke lijnen uitgerold en ingericht. Zo wordt op het vliegveld in Kandahar een logistieke basis opgebouwd, van waaruit alle logistieke stromen worden gecoördineerd.
Denk hierbij aan materieel, personeel, voeding, munitie en bewapening, medicijnen.

De Deployment Task Force is de eerste eenheid in het operatiegebied. Om hun werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, is een belangrijk element van de DTF de Force Protection. De Force Protection bestaat uit beveiligingseenheden die vanaf de grond opereren en gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast kunnen Nederlandse F16´s luchtsteun leveren.
De omvang van de DTF is ongeveer 850 militairen en deze eenheid is als volgt samengesteld:

  • Een stafelement dat leiding geeft aan de Deployment Task Force.
  • Een Genie-element samengesteld uit eenheden van 101 Geniebataljon uit Wezep.
  • Een Logistiek element opgebouwd uit eenheden van 100 Bevo- en Transportbataljon uit Garderen.
  • Een Force Protection element samengesteld uit eenheden van 44 Painfbat (Johan Willem Friso) uit Havelte.
  • Een luchtmachtdetachement met daarin 6 F-16 vliegtuigen van de Vliegbasis Volkel, 6 Apache gevechtshelikopters van de vliegbasis Gilze-Rijen en 6 Cougar transporthelikopters van de vliegbasis Soesterberg.
  • Tijdens de deployment fase staat de C-130 Hercules van de Luchtmacht, die nu reeds in Afghanistan is gestationeerd tevens ter beschikking van de Deployment Task Force.

De Deployment Task Force bestaat uit zeer professionele en enthousiaste militairen die door hun opleiding, training en de inzet van het modernste materiaal klaar zijn voor hun taak.
Provincie:
Tag(s):