dinsdag, 4. april 2006 - 14:30

Lezing over Rainer Werner Fassbinder

Deventer

Op zondag 9 april zal filmhistoricus Mark Meuldijk aan de hand van veel beeldfragmenten zijn licht doen schijnen op regisseur Rainer Werner Fassbinder (1945-1982). Fassbinder zou dit jaar zestig jaar zijn geworden.
Ter gelegenheid hiervan is in Nederland een retrospectief van negen films van Fassbinder, wonderkind en enfant terrible van de Nieuwe Duitse Film te zien. Films waarin hij provoceerde, shockeerde en de Duitse naoorlogse samenleving scherp onder de loep nam.

Na het overlijden van Fassbinder, op 10 juni 1982, ten gevolge van een overdosis drugs, verklaarde de New York Times de regisseur tot wellicht de belangrijkste cineast van na de Tweede Wereldoorlog. In zijn dertienjarige carrière maakte hij zevenendertig lange speelfilms, elf toneelstukken, vele radio-, theater- en operaregies en één tv-serie. Bovendien trad hij in een veertigtal films zelf op als acteur. Niet voor niets was de veelzeggende titel van zijn autobiografie 'Schlafen kann ich, wenn ich tot bin' (1990).
De naam Fassbinder wordt steevast geassocieerd met het na-oorlogse Duitsland, met schuldbesef, met een fascinatie voor geweld, de angst voor het vreemde en met het Wirtschaftswunder. Zijn films leveren kritiek op de economische bloei die de Bondsrepubliek in de jaren vijftig en zestig tot een grootmacht maakte en daarmee de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog naar de achtergrond drong.
De keerzijde van deze voorspoed – sociale repressie en verstikkende kleinburgerlijkheid – komt het sterkst naar voren bij Fassbinders vrouwelijke personages. Geïnspireerd op de melodrama's van Douglas Sirk, kent het werk van Fassbinder vooral 'lijdende' heldinnen die, tegen de stroom in, vechten voor hun vrijheid en onafhankelijkheid. Ze zijn het slachtoffer van 'de liefde', volgens Fassbinder een instrument bij uitstek voor maatschappelijke onderdrukking.

zondag 9 april, 14.15 uur
filmhuis De Keizer
Keizerstraat 78
7411 HH Deventer
reserveren via 0570-600515 of via www.filmhuisdekeizer.nl
Entree: € 7,- (pashouders filmhuis De Keizer € 4,50 / CJP € 5,00)
Provincie:
Tag(s):