maandag, 13. november 2006 - 21:02

Minister Van der Hoeven opent glasvezelnet

Borgercompagnie

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende maandagmiddag op basisschool De Butte in Borgercompagnie de supersnelle glasvezelverbinding. Via een live video-verbinding stelden de kinderen vragen aan de minister over de voordelen voor hun school en omgeving van deze glasvezelverbinding.

De belangstelling van de kinderen ging vooral uit naar hun eigen schoolsituatie; snellere internetspelletjes tijdens het overblijven, de mogelijkheid om thuis te leren via de computer en daardoor niet naar school hoeven, en het belang van de computer op school. Ook waren de kinderen geïnteresseerd in de studieachtergrond van de minister en op welke manier je minister kunt worden.

Op plezierige wijze beantwoordde de minister alle vragen van de kinderen. Ook erkende zij het belang van snelle glasvezelverbindingen voor onderwijs, bedrijfsleven en overheden. De minister gaf tot slot aan, dat ze volgend jaar graag eens wil komen kijken hoe het onderwijs heeft ingespeeld op deze nieuwe techniek.

De provincies Drenthe en Groningen, de Agenda voor de Veenkoloniën en LOFAR wilden het dunbevolkte Zuidoost-Drenthe en Zuidoost-Groningen voorzien van een snelle ICT-infrastructuur. De initiatiefnemers hebben, in samenwerking met SURFnet, de vraag naar snelle ICT-voorzieningen in het gebied gebundeld. De glasvezelverbinding werd door Essent Kabelcom aangelegd.

In de loop van dit jaar zijn 200 locaties op het glasvezeltracé aangesloten, waaronder 150 scholen (50 in Groningen en 100 in Drenthe) voor basis- en voortgezet onderwijs; twaalf locaties, waaronder de gemeentehuizen van de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen en de Groningse gemeenten Menterwolde, Pekela, Veendam, Stadskanaal en Vlagtwedde; LOFAR met 20 LOFAR-stations; WoonCom Emmen met vier kantoorlocaties en de Zorggroep Suydevelt met 2 locaties van het Scheperziekenhuis.
Provincie:
Tag(s):