maandag, 31. juli 2006 - 14:24

Nederlanders slechter in talen dan ze zelf denken

Nijmegen

Nederlanders zijn goed in vreemde talen. Althans: dat denken ze zelf. Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen laat echter zien dat de meeste medewerkers van Nederlandse organisaties hun beheersing van vreemde talen en zelfs van hun moedertaal overschatten.

Of het nu gaat om lager personeel of om leidinggevenden, acht op de tien onderzochte medewerkers zijn zwakker in hun talen dan ze zelf veronderstellen.

Nederlanders zijn gemiddeld erg tevreden over hun taalvaardigheid. Vergeleken bij andere Europeanen denken Nederlanders vaker dat ze goed zijn in bijvoorbeeld Engels en Duits, zo blijkt uit recente gegevens van de Europese Unie. Hoe gerechtvaardigd dat optimisme van Nederlanders is, was tot nu toe niet duidelijk.

Vanuit de afdeling Bedrijfscommunicatie van de Radboud Universiteit Nijmegen is daar nu onderzoek naar gedaan. In totaal 293 medewerkers van Nederlandse organisaties werden getest op schrijf-, lees- en luistervaardigheid in het Engels, Duits, Frans of Nederlands. De toetsresultaten van de deelnemers aan het onderzoek werden vergeleken met het beeld dat ze zelf van hun taalvaardigheid hadden.
Provincie:
Tag(s):