zondag, 25. juni 2006 - 20:35

Nicky Hayden winnaar 76e TT Assen

Assen

Het TT-weekeinde verliep wederom verrassend. Ruim 132.000 racefans trokken in drie dagen naar de TT baan, ze zagen Valentino Rossi een blessure oplopen tijdens de eerste minuten van de vrije training op donderdag en hem de rest van de TT-driedaagse strijden tegen de pijn.
In een geweldige climax tijdens de A-Style TT Assen zagen bijna 92.000 toeschouwers Nicky Hayden zijn eerste overwinning van het seizoen pakken, terwijl Colin Edwards op enkele meters van de finishlijn een� hartverzakking� kreeg.

Het leek er op dat Edwards op miraculeuze wijze de overwinning bij zijn landgenoot vandaan had weten te halen waarbij Hayden gedwongen werd om met de finishvlag in zicht door de grindbak te ploegen. Edwards eigen excursie door het gras wierp hem van zijn Yamaha M1 en verpletterde zijn droom van een memorabele eerste overwinning.

Hayden had de leiding de ronde daarvoor overgenomen waarna Edwards weinig kans op herstel leek te hebben. Repsol Honda’s duidelijk extatische Amerikaanse coureur pakte zijn eerste overwinning sinds Laguna Seca in 2005 en vergrootte zijn voorsprong in het kampioenschap naar 42 punten.

Valentino Rossi demonstreerde op fatastische wijze de wil van een kampioen, hij vocht tegen de pijn naar een achtste plaats. De deelname van de Camel Yamaha was onzeker na een crash op donderdag waarbij hij een botje brak in zijn rechterhand en waardoor hij zich pas helemaal achteraan het startveld wist te kwalificeren. Gedurende de drie dagen van de A-Style TT van Assen zat Rossi dichtbij opgave en wilde daar pas over beslissen na de warm-up voor de race. Hij besloot om zijn tanden op elkaar te bijten en te gaan racen. De regerend wereldkampioen haalde rivaal na rivaal in en pakte een top tien positie en waardevolle punten voor zijn jacht op de titel.

“Dat was een erg zware race voor me maar Dokter Costa, Marco Montanari en het gehele Clinica Mobile team hebben geweldig werk verricht en uiteindelijk lukte het me om te racen,� was het commentaar van Rossi na de race.�Ik had veel pijn, helemaal bij de start, ik kon niet rijden zoals ik normaal doe, maar het lukte. Bij de start maakte ik me zorgen over hoe het zou gaan maar toen de adrenaline erbij kwam voelde het alsof ik kon racen en halverwege de race voelde ik me steeds beter en begon ik er weer lol in te hebben. Ik verloor in de laatste drie ronden de kracht in mijn hand maar wist vol te houden en achtste te worden.�

Het Repsol Honda team had een triomfantelijke dag in Nederland met een tweede MotoGP overwinning voor Nicky Hayden en een top drie positie voor Dani Pedrosa die hen aan de top van de ranglijst aller tijden in de hoogste categorie van de wegracesport brengen. Hayden leidt het kampioenschap met 42 punten voorsprong op zijn Spaanse teamgenoot en heeft ook de leiding, met een aanzienlijke marge, in de BMW M Award.

Honda staat bovenaan zowel in het team- als het constructeurskampioenschap waardoor ze duidelijk de MotoGP klasse domineren. Hayden’s overwinning, waarbij hij gebruik maakte van een serie van blessures bij zijn belangrijkste rivalen, was zijn eerste sinds Laguna Seca in 2005 en Honda’s 200ste overwinning in de hoogste klasse. Pedrosa’s derde plaats was het resultaat van een stevig gevecht met Casey Stoner wat uitmondde in het feit dat de Spanjaard 30/1000ste van een seconde eerder de finishlijn passeerde dan zijn Australische rivaal.
Provincie:
Tag(s):