dinsdag, 15. augustus 2006 - 12:39

PvdA wil een einde aan grondspeculaties

Rotterdam

De Rotterdamse PvdA vindt dat de gemeente in het vervolg moet voorkomen dat bouwbedrijven en projectontwikkelaars exorbitante winsten maken bij de aankoop van grond die bestemd is voor woningbouw.

Volgens een artikel in de Volkskrant van 12 augustus hebben gemeentebesturen bij het ontwikkelen van Vinex locaties, een machteloze positie ten opzichte van bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Dat komt doordat deze bedrijven de voor woningbouw potentiële grond opkopen of de grond voor veel geld doorverkopen. Ook in de Rotterdamse wijk Carnisse is veel bouwgrond van tevoren opgekocht.

PvdA raadslid Tom Harreman: “Potentiele bouwgrond wordt voor zo’n 6 euro per vierkante meter aangekocht en vervolgens voor zo’n 300 euro verkocht aan kopers van een nieuwbouwhuis. Bouwbedrijven en projectontwikkelaars maken exorbitante miljoenenwinsten ten koste van kopers van een huis. De gemeente staat aan de zijlijn en kijkt toe."

De PvdA vindt dat er een einde moet komen aan deze praktijken. “Ik stel me voor dat bij nieuwe projecten de gemeente zelf een actieve positie inneemt en potentiële bouwgrond aankoopt. Verder is het niet verstandig om de afschaffing van de erfpacht te handhaven. Die afschaffing zorgt ervoor dat de gemeente alleen maar meer afhankelijk wordt van andere partijen,� aldus Harreman.
Provincie:
Tag(s):