donderdag, 21. september 2006 - 21:12

Voedershows afgelast na dood zeeleeuw met TBC

Emmen

In Dierenpark Emmen is een Patagonische zeeleeuw overleden onder verdenking van een specifieke vorm van zeezoogdieren tuberculose. De ziekte komt voor onder wilde zeeleeuwen, onder andere langs de kust van Uruguay en Australië. Het dier in Emmen is van origine afkomstig uit een Franse dierentuin, waar het in 2001 werd geboren en in 2002 in Emmen is gekomen. De ouders waren beide afkomstig uit Uruguay.

Bij de overige zeeleeuwen in Dierenpark Emmen is nog geen besmetting geconstateerd, maar er zal veel vervolgonderzoek noodzakelijk zijn om dat met zekerheid te kunnen uitsluiten.

Ook de dierenverzorgers worden zorgvuldig gecontroleerd, want ieder risico op een menselijke besmetting, wat na intensief contact mogelijk zou kunnen zijn, moet natuurlijk uitgesloten worden. Hoewel zulk contact tussen bezoekers en zeeleeuwen niet voorkomt, zijn voor alle zekerheid de voedershows bij de zeeleeuwen voorlopig afgelast.

Ook gaat er de komende periode geen dier het park uit. Dat is met de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) afgesproken. Pas als de VWA het licht op groen heeft gezet, mogen er weer dieren verhuizen naar andere dierentuinen. In het kader van fokprogramma’s worden er veel dieren uitgewisseld tussen dierentuinen. Voor Dierenpark Emmen en z’n bewoners staat die uitwisseling voorlopig even stil.
Provincie:
Tag(s):