vrijdag, 17. februari 2006 - 13:18

Vrouwen willen plezier met 'Rode Hoeden Club'

Emmen

Nieuwe vriendinnen maken en oude vriendschappen weer aanhalen. Een dag met elkaar op stap, of het gewoon bij iemand thuis of in het café gezellig hebben. En het allerbelangrijkste: plezier maken.

Dat is de doelstelling die Ine Windt uit Emmen voor ogen heeft met de oprichting van de Red Hat Society Zuidoost-Drenthe. Deze organisatie, die zijn oorsprong heeft in de USA, vindt ook op de nuchtere Hollandse bodem bij vrouwen van vijftigplus steeds meer aanhangers.

In verschillende regio’s zijn afdelingen opgericht of worden pogingen daartoe ondernomen. Wereldwijd telt de organisatie al meer dan een miljoen leden.

De Red Hat Society is een informele organisatie van en voor vrouwen van boven de vijftig. Zij willen met elkaar ongecompliceerd plezier maken. Niets hoeft, alles mag.
“Onze generatie is er een van verplichtingen, zich nuttig maken en met zorg voor anderen hoog in het vaandel. Daar is niets mis mee, maar zonder pretenties lol maken, daar kwam het vaak niet van. We vinden dat dit nu wel een keertje kan�, zegt Windt. “Dit is natuurlijk ook een uitgelezen kans om nieuwe mensen te leren kennen. Dat geldt niet alleen voor nieuwkomers in onze regio, maar ook voor vrouwen die hun bestaande vriendenkring willen uitbreiden.�
Verder is het de bedoeling dat er leuke activiteiten worden georganiseerd en op elkaar afgestemd. Bioscoop- of theaterbezoek, of high tea behoort tot de mogelijkheden.

Naast de beoogde vrijblijvendheid, geldt er voor deelnemers slechts één absolute verplichting: het dragen van een rode hoed. Deze verplichting wordt wereldwijd nageleefd. Voor enthousiastelingen die jonger dan vijftig zijn, onderscheiden zich door het dragen van een roze hoed.
Maar naast deze verplichting geldt er ook een verbod. “Er mag niet worden gezeurd�, zegt Ine Windt gedecideerd. “Het is echt niet zo dat er geen oog of oor is voor iemands kwalen of ellende, maar dat moet maar in een ander comité besproken worden.�

Het invoeren van een kleine geldboete lijkt wellicht een afdoend middel om de ‘zeurpieten’ bewust te maken van hun klaagzang. “Wij gaan uitsluitend voor het plezier. Zo eens in de vier of vijf weken moet dat toch kunnen.�

Ine probeert met dit initiatief andere vrouwen van vijftig jaar en ouder enthousiast te maken voor de Rode Hoeden Club Zuidoost-Drenthe. Maandag 27 februari om 20.00 uur is in café Markant aan het Marktplein in Emmen de volgende bijeenkomst. Ze hoopt daar meer gelijkgestemden te ontmoeten.
Provincie:
Tag(s):