dinsdag, 18. juli 2006 - 13:27

Wassysteem bespaart Martinair miljoenen liters brandstof

Schiphol

Martinair zal als eerste Europese luchtvaartmaatschappij de vliegtuigmotoren van binnen schoonmaken met een door Pratt & Whitney, die vliegtuigmotoren fabriceerd, ontwikkeld waterwasprogramma. Een proef met het programma EcoPower, waarbij geen chemische wasmiddelen gebruikt worden, is succesvol afgesloten. EcoPower reinigt de motoren na ca. 400 starts en landingen inwendig, waardoor het brandstofverbruik aanzienlijk afneemt en de bedrijfstemperatuur lager is.

Martinair maakt, met haar vloot van 20 vliegtuigen, op jaar basis 20.000 starts en 20.000 landingen. Hierdoor worden de vliegtuigmotoren 5 x per jaar gewassen. Volgens Martinair voorlichter Van Doeselaar is het schoonmaken van de motoren binnen een half uur tot drie kwartier gebeurt. Dit kan dus plaats vinden tijdens het laden en lossen van het vliegtuig.

'Door het water onder een bepaalde hoek in de motor te spuiten, valt het vuil zo van de motoren af en zijn ze schoon. Dit is voor Martinair een besparing van de uitstoot van CO2 van 10,7 miljoen kilo en 4,25 miljoen liter brandstof' aldus Van Doeselaar
Provincie:
Tag(s):