woensdag, 25. april 2007 - 10:04

‘Europese bizons’ aangekomen in Kraansvlak

Zandvoort

Biologen en natuurliefhebbers dromen al tientallen jaren van de terugkeer van wilde grazers, zoals wisenten, in Nederlandse natuurgebieden. Sinds begin 2004 wordt gewerkt aan de komst van wisenten als natuurlijke grazer in de duinen van het Kraansvlak. Na ruim 3 jaar van voorbereidingen is het dan eindelijk zover: woensdagochted om 6 uur zijn drie wisenten gearriveerd in de duinen tussen Zandvoort en Bloemendaal.

De dieren zijn afkomstige uit zuid en oost-Polen. En hebben een tocht van ruim 24 uur achter de rug. Om 8 uur zijn de eerste drie wisenten losgelaten in hun nieuwe leefomgeving. Vanaf een duintop namen ze rustig hun nieuwe leefomgeving in zich op. Na een half uurtje verdwenen ze langzaam in de duinbosjes.

IN de zomer zullen de andere twee ariveren. Aanvankelijk zou de hele groep in één keer naar Nederland komen. Maar een maand voor vertrek bleek één van de wisentkoeien echter hoogdrachtig. Om geen risico voor moeder en kalf te lopen, is hun verhuizing uitgesteld tot na de zomer. Het kalf is dan oud genoeg om de reis van circa 24 uur in een eigen krat te maken. De andere wisent koe had na de winter een mindere conditie. In overleg met de Poolse wisentbeheerders is besloten dat uitstel van transport voor haar verstandiger is, zodat ook dit dier in prima conditie de grote reis naar Nederland aanvaard.

Wisenten zijn wilde dieren die als het kan mensen ontlopen, maar gevaarlijk kunnen zijn als ze zich bedreigd of in het nauw gedreven voelen. Het Kraansvlak is daarom een ideaal gebied: de natuur heeft hier altijd al voorrang gehad en is daarom gesloten voor publiek.

Om de wisenten toch te kunnen zien is bij de drinkplek in het wisentleefgebied een uitkijkpunt gemaakt, dat morgenvroeg, 25 april, officieel geopend wordt.
Provincie:
Tag(s):