zondag, 29. april 2007 - 17:41

‘Ummeke’ voor Kinder-OLS 2007 een feit!

Nederweert

Vrijdag 27 april is het ‘Ummeke’- vanaf dit jaar een bronzen wisseltrofee voor het Kinder-OLS 2007 - tijdens een feestelijke bijeenkomst overgedragen aan de heer Jos Michels, president van de OLS-federatie.
Het Ummeke is gemaakt door kunstenaar Pierre Habets, in nauwe samenwerking met kinderen van basisschool De Bongerd uit Nederweert en van basisschool De Helibel uit St. Huibrechts-Lille (België).

Het OLS heeft een trofee: de UM. Het Dames schuttersfeest (LDS) heeft een eigen trofee: de UT. Dan mag een trofee voor het Kinder-OLS ook niet ontbreken.

Pierre Habets, beeldend kunstenaar, heeft in nauw overleg met de provincies Belgisch en Nederlands Limburg, het initiatief genomen om van ’t Ummeke een echte bronzen wisseltrofee te maken. Hij heeft dit ’t Ummeke samen met kinderen van de basisscholen De Bongerd en De Helibel vormgegeven en gemaakt.

Het ontwerp is bedacht door Bianca Dewit van De Helibel. Het stelt een koningspaar voor dat het laatste “bölke� er af schiet. Bianca Dewit zelf en Loic Schreurs uit Nederweert-Eind hebben model gestaan voor het bronzen beeldje. Naast de basisschoolkinderen zijn ook zes jeugdleden van Sint Antonius betrokken bij de totstandkoming van ‘t Ummeke. Zij hebben zich bezig gehouden met het maken van het schaalmodel van de buks.

Voor de officiële overdracht van het Ummeke was veel belangstelling. Uiteraard waren de kinderen van de betrokken klassen aanwezig evenals een groot aantal kinderen van schutterij Sint Antonius.

De kinderen hielden diverse voordrachten, afgewisseld met toespraken van onder andere de president van de schuttersfederatie (Jos Michels), de voorzitter van de Stichting OLS 2007 Nederweert (Bèr Moonen) en locoburgemeester Mart van de Mortel. Tijdens de feestelijke ochtend werd tevens gedeputeerde Odile Wolfs uitgeroepen tot beschermvrouwe van het Kinder-OLS 2007 en tot grote verrassing van de kinderen maakte de gedeputeerde bekend dat de basisscholen De Bongerd en De Helibel genomineerd zijn voor de KinjerKultuurpries.

De KinjerKultuurPries is een door de Provincie Limburg gesubsidieerd samenwerkingsproject van de provincie Limburg en de KinjerKraom van L1. Het gaat hierbij om kunst- en/of cultuurprojecten waarbij kinderen actief zijn samen met kunstenaars, vrijwilligers, kunstzinnige ouders of culturele instellingen. Uit dertig nominaties wint één project uiteindelijk de KinjerKultuurPries (een wisselkunstwerk, een cultureel uitje en een bedrag van 1000 euro).

Een week voorafgaand aan het ‘echte’ Oud Limburgs Schuttersfeest, nemen de kinderen van de basisscholen in Nederweert alvast een voorproefje. Op vrijdag 22 juni 2007 strijden ze tijdens het Kinder-OLS om het Ummeke. Het is alweer de derde keer dat het Kinder-OLS georganiseerd wordt, dit jaar dus voor het eerst met een heuse prijs.
Provincie:
Tag(s):