dinsdag, 20. maart 2007 - 16:36

Amsterdammers sporten steeds meer

Amsterdam

Amsterdammers sporten steeds meer. Dat blijkt uit de Sportmonitor 2006 die in opdracht van de gemeente Amsterdam door de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) is samengesteld. Verheugend is het feit dat de wekelijkse sportdeelname van de Amsterdammers tussen 2003 en 2006 in alle leeftijdscategorieën sterk is gestegen, gemiddeld van 31% naar 60%. Dit heeft de gemeente Amsterdam dinsdag bekendgemaakt.

De wethouder Sport en Recreatie Carolien Gehrels: "Een geweldige stijging van het aantal mensen dat één keer in de week sport. Mooi dat zij kennismaken met het sportieve plezier. Ik stel alles in het werk om mensen ook aan het sporten te houden en ik ga me specifiek richten op die groepen die nu nog niet sporten. Ook hen gun ik de vrolijkheid en het plezier van de sport."

Uit de monitor blijkt dat het opleidingsniveau de belangrijkste factor is voor het beoefenen van sport: hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans is dat je aan sport doet. Ouders die sporten blijken een goed voorbeeld te zijn voor hun kinderen, want kinderen met sportende ouders sporten meer dan kinderen met ouders die dat niet doen.

Voor alle etnische groepen in Amsterdam geldt dat ze meer zijn gaan sporten, maar de grootste verandering heeft zich voorgedaan bij lager en middelbaar opgeleide Turkse en Marokkaanse Amsterdammers.

De individualisering van de samenleving vertaalt zich ook in het sportgedrag van de Amsterdammers. Uit de monitor blijkt duidelijk dat het marktaandeel van het sporten in verenigingsverband afneemt van 36% in 2003 naar 29% in 2006. Tegelijkertijd blijkt dat het ongeorganiseerde individuele sporten in dezelfde periode is toegenomen van 25% naar 29%.

Vooral de toegenomen populariteit van hardlopen valt in dit verband op: die steeg van 6% in 2003 naar 13% in 2006, dat is meer dan een verdubbeling. Vooral volwassenen sporten individueel. Voor de jeugd blijft de sportvereniging de belangrijkste manier om aan sport te doen. 57% van de sportende kinderen tussen 6 en 12 jaar doet dit bij een vereniging.

De meest beoefende sporten in Amsterdam zijn fitness (26%), voetbal (14%), zwemmen (13%), hardlopen (13%), tennis (7%) en wandelen (7%). In vergelijking met 2003 is de topdrie van de meest beoefende sporten niet veranderd, wel wijkt de volgorde af. Fitness blijft het meest populair en is gestegen van 19% in 2003 naar 26% in 2006.

Voetbal, dat in 2003 met 12% nog op een derde plaats stond, is nu met 14% naar de tweede plaats gestegen. Zwemmen is van plek twee in 2003 gezakt naar de derde plaats in 2006.
Provincie:
Tag(s):