vrijdag, 26. januari 2007 - 10:05

Banken zetten ouderen buiten spel

Amsterdam

Drie grote banken hebben besloten om de papieren acceptgiro te vervangen door digitale nota's. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp vindt deze ontwikkeling zorgwekkend, aangezien een grote groep ouderen hierdoor wordt buiten gesloten. De ING, ABN Amro en de Rabobank kondigen aan het financiële verkeer met de klant plaats te laten vinden door middel van digitale nota's, zoals e-mail en sms. Het is de bedoeling dat de huidige acceptgiro langzaam verdwijnt.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp verbaasd zich erover dat er bij deze ontwikkeling niet wordt gedacht aan de ouderen in de samenleving. Van de 65-plussers heeft de helft de beschikking tot een computer en slechts 38% maakt gebruik van internet. Dat betekent dat een hele grote groep ouderen geen computer heeft en geen kennis heeft van de digitale snelweg of van sms. Zij zullen een beroep moet doen op derden indien het voorstel van deze banken zijn doorgang vindt. Deze maatregel staat haaks op het beleid van de overheid die juist wil dat ouderen langer zelfstandig opereren.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp vindt deze ontwikkeling zorgwekkend. Door kosten te besparen vergeet men de ouderen, waardoor deze groep buiten de samenleving wordt geplaatst.
Categorie:
Tag(s):