woensdag, 7. februari 2007 - 17:19

Driemark wint vrije kuur High Tech Challenge

Ruurlo

Elf VWO-leerlingen van de Driemark deden mee aan de High Tech Challenge tijdens de Open Dag van Bronkhorst High-Tech in Ruurlo op zaterdag 3 februari. De zes meisjes en vijf jongens hebben robot "Pluisje 2" zelf in elkaar gezet en geprogammeerd.

Op muziek van Hillary Duff (Math) en Anouck (Girl) voert Pluisje 2, opgepimpt in een passend jurkje, de vrije kuur uit. Voor dit onderdeel krijgen de elf leerlingen de eerste prijs.

Zaterdagochtend om 08.53 uur vertrokken de elf leerlingen met hun robot "Pluisje 2" én met leraar Ronald Overvelde met de trein richting Ruurlo om mee te doen aan de High Tech Challenge.

Havo- en VWO scholieren uit de regio streden tegen elkaar met robots. De leerlingen hebben de robot zelf in elkaar gezet en geprogrammeerd. Zaterdag in de finale moest de robot drie opdrachten uitvoeren. Deze werden beoordeeld op snelheid, nauwkeurigheid en choreografie.

Maaike Sikkink bij vertrek: "Wij hebben er zin in. Het wordt een spannende dag."

Inderdaad, tijdens de drie opdrachten was de spanning van de gezichten af te lezen. Valt de robot niet om, houdt hij het blokje vast, gaat hij net zo snel als bij de andere teams? De adrenaline giert door het lichaam. En dan als slot de 'vrije kuur'. De juryleden Marga Bult, Bas Saaltink en Thom van Benthem beoordeelden de kuur op choreografie.

Als eerste was de Driemark aan de beurt. Maaike zet Pluisje 2 op de juiste plek. Iris Ikink en Anouk Stroes hebben Pluisje 2 opgepimpt met een jurk van zwarte stof en glitterspray en voorzien van het logo van de school. "Je kunt zien dat er meisjes in het team van de Driemark zitten", merkt de speaker enthousiast op. "Zo mooi opgepimpt zijn de andere robots niet." De Driemark was het enige team waar het merendeel van de leden uit meisjes bestaat. De andere teams hadden alleen jongens in het team zitten.

De muziek start. Op de klanken van Math van Hillary Duff en Girl van Anouck danst Pluisje 2 de kuur. Buigen, draaien, swingen. Het gaat prima. Applaus van het publiek als de muziek stopt. Opluchting bij de elf scholieren. En dan weer met spanning wachten wat de andere teams doen. Maar nadat alle kuren zijn uitgevoerd, is de jury unaniem: De Driemark heeft de kuur gewonnen!

In het algemeen klassement eindigt het team als derde, na het Assink in Eibergen en Ludger College in Doetinchem.
Maaike merkt tot slot op: "Het is een heel leuk project geweest. Met heel veel plezier hebben we er op school aan gewerkt. Meneer Vervelde heeft ons goed begeleid. En super dat hij vandaag ook met ons is meegegaan. Verder is het vandaag een reuze spannende dag geweest. Het is allemaal goed gegaan. Wij zijn heel blij. Het is een superdag geworden!"

High Tech Challenge was een onderdeel van de open dag bij Bronkhorst High-Tech in Ruurlo. Dit vanwege het 25-jarig bestaan van het bedrijf. Aan de hand van een uitgezette route hebben de ruim 2.000 bezoekers een kijkje kunnen nemen in het bedrijf.

Er waren demonstraties van machines, waarbij de instrumenten van High-Tech worden toegepast. Bijv. een brandstofcel toepassing, een longvolumemeter en een slagroommachine. De TU Twente was er met een natuurkundekermis. Ook was een echte zonnecelauto te zien.
De producten van High-Tech worden wereldwijd afgezet. Bronkhorst High-Tech is Europees marktleider.

De High Tech Challenge is mede mogelijk gemaakt door het Technocentrum Zuidelijk Gelderland,. Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Achterhoek (POA), Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, Graafschap College en Philips Lighting Winterswijk.
Provincie:
Tag(s):