donderdag, 31. mei 2007 - 15:15

Extra handen aan bed

Den Haag

De komende jaren moeten er 6000 extra verpleegkundigen en verzorgenden bij voor de verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit schrijft staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid vandaag in haar brief ‘Zorg voor Ouderen’ aan de Tweede Kamer.

Deze investering is hard nodig met het oog op de toenemende vergrijzing in Nederland en het dreigende arbeidstekort in de zorgsector. Bussemaker: ‘De financiële ruimte zal er zijn om 5000-6000 extra medewerkers aan te trekken. Dit wel onder de voorwaarde dat er meer uren aan de directe zorgverlening worden besteed.’

Verder gaat het aantal plaatsen voor kleinschalig wonen de komende jaren omhoog. Het gaat om 6000 woonplaatsen in de periode 2008-2011. Bussemaker wil hiermee vooral tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar zorg voor mensen met dementie.

Daarnaast heeft in 2010 iedereen de keuze om in een eenpersoonskamer te wonen. De huidige 16.200 bedden op kamers voor meer dan twee personen moeten naar nul worden afgebouwd. Een beperkte hoeveelheid tweepersoonskamers zal nodig blijven, omdat mensen bijvoorbeeld samen met hun partner willen wonen of omdat ze, vanwege hun ziektebeeld, het angstig vinden alleen op een kamer te zijn.
Categorie:
Tag(s):