zaterdag, 2. juni 2007 - 11:19

FNV: KLM doet niets aan werkdruk cabinepersoneel

Amsterdam

KLM wil in de cao voor haar cabinepersoneel geen afspraken maken over vermindering van de hoge werkdruk. Gisternacht legde KLM een eindbod op tafel dat wel voorziet in ondermeer een loonsverhoging, maar niet in maatregelen over werkdruk. FNV Bondgenoten gaat het eindbod de komende weken voorleggen aan zijn leden. Als die het afwijzen, zijn acties niet uitgesloten.

De kern van het cao-geschil is het terugdraaien van maatregelen uit een eerder gesloten loopbaanakkoord en andere efficiencymaatregelen. FNV Bondgenoten zit dit jaar voor het eerst aan tafel bij de cao cabinepersoneel en was bij die eerdere maatregelen niet betrokken. De oude afspraken hebben geleid tot een ongunstige verhouding tussen werk en vrije tijd en een forse toename van de werkdruk voor stewards en stewardessen.

Leen van der List , bestuurder FNV Bondgenoten: 'KLM wil daar wel wat aan doen, maar alleen als dat kostenneutraal kan. De mensen moeten het dus met andere woorden uit eigen zak betalen en daar hebben ze geen zin in'.

De leden van FNV Bondgenoten lieten twee weken geleden in een tussentijdse ledenraadpleging al weten daartoe niet bereid te zijn en zo nodig actie te willen gaan voeren. Ze vinden dat er geen juiste verhouding meer is tussen hun werkbelasting en hun bijdrage aan het resultaat van de KLM. De balans slaat te ver door in het voordeel van de KLM en dus in het nadeel van de werknemers.

De hoge werkdruk bij het cabinepersoneel van KLM wordt onderschreven door de resultaten van de Quick Scan Werkdruk, die FNV Bondgenoten recent de bond uitvoerde. Te hoge werkdruk kan op langere termijn tot schade voor zowel de betrokken medewerkers als de KLM zelf, aldus Van der List.
Provincie:
Tag(s):