woensdag, 2. mei 2007 - 12:04

Geen DNA-match vierde verdachte in zaak vermoorde Ooms

Leeuwarden

De uitslag van het DNA-onderzoek van de 36-jarige man uit Amsterdam die op 17 april 2007 werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Marinus Ooms, is negatief. De man blijft echter in voorarrest. De raadkamer van de rechtbank had op 25 april 2007 de gevangenhouding bevolen voor 30 dagen.

In deze zaak geldt dat uit het sporenbeeld afgeleid kan worden dat er sprake moet zijn van twee of meerdere daders en dat het feit dat een verdachte negatief is op het DNA-profiel, hem niet automatisch uitsluit van betrokkenheid bij het delict.

Verder speelt in deze zaak een tweede DNA-spoor. Dit betreft een bloedspoor op de jas van de 21-jarige verdachte die als eerste werd aangehouden. Het bloedspoor heeft kenmerken in zich van een DNA-mengprofiel van een spoor op het GANT-zakje dat werd aangetroffen op de plaats delict.

In de zaak Ooms zijn tot nu toe vier aanhoudingen verricht. Met inbegrip van de 36-jarige man uit Amsterdam zitten er nog drie vast.

1.De eerste verdachte werd op 7 november 2006 aangehouden, dit is de 21-jarige man uit Amsterdam. Hij meldde zich op 6 november 2006 omstreeks 17.30 uur bij de politie in Amsterdam omdat eerder die dag een kennis, bijgenaamd ‘Rasta’, bij de politie had gemeld dat hij informatie had over de zaak. Verdachte verklaarde in eerste instantie betrokken te zijn bij de moord maar kwam daar later op terug. De zaak tegen deze eerste verdachte wordt op 15 mei 2007 voor de 2e keer pro forma behandeld omdat het onderzoek (o.a. naar de medeverdachten) nog niet is afgerond.

2.De 21-jarige man uit Amsterdam, de zogenaamde ‘Rasta’ voor wie ook in Opsporing Verzocht aandacht is gevraagd, werd op 27 februari 2007 aangehouden en op 13 maart 2007 uit bewaring vrijgelaten. Zijn DNA is negatief maar hij blijft nog wel verdachte.

3.Een 23-jarige man uit Amsterdam, die sinds 5 december 2006 in Parijs vastzit voor een drugsdelict, wordt binnen afzienbare tijd overgeleverd aan Nederland. Bij hem is naar aanleiding van een rechtshulpverzoek aan Frankrijk, wangslijm afgenomen waarvan het DNA-profiel door het NFI vergeleken is met het DNA-profiel van een daderspoor op de slaapkamer van het plaats delict. Beide profielen matchen met het DNA-profiel dat is veiliggesteld in de woning van deze verdachte in Amsterdam. Deze woning is tevens verblijfplaats geweest van de eerst aangehouden verdachte.

4.De 36-jarige man uit Amsterdam.

Het lichaam van Marinus Ooms werd op woensdag 11 oktober rond 13.30 uur in de slaapkamer van zijn woning in Haulerwijk gevonden. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gebracht. Tevens werd duidelijk dat enkele goederen, waaronder een geldkistje met onder andere een rijbewijs van het slachtoffer, waren verdwenen. Het rijbewijs is op 10 oktober aangetroffen langs de N31 van Drachten naar Leeuwarden. Naar aanleiding van uitzendingen van Opsporing Verzocht en Plysjepost kwamen ongeveer 120 tips binnen bij de politie Fryslân.
Provincie:
Tag(s):