donderdag, 29. maart 2007 - 9:01

Gemeente bouwt huizen die zichzelf voorzien van energie

Ureterp

Als het aan de gemeente Opsterland, Seinen Projectontwikkeling en VDM-Woningen ligt worden er voor starters 8 duurzame koopwoningen in uitbreidingsplan Fûgelliet te Ureterp gebouwd. De woningen zijn erg bijzonder omdat ze zichzelf voorzien van energie zonder dat de bijbehorende milieu-investeringen invloed hebben op de maandelijkse hypotheeklasten. Kortom; erg milieuvriendelijk en betaalbaar voor een groot publiek. De inwoners van Ureterp krijgen voorrang op het kopen van de woningen.

Wethouder Henk Hoen zal namens de gemeente met Henk Seinen van Seinen Projectontwikkeling een intentieverklaring ondertekenen. Door het ondertekenen van de intentieverklaring geven beide partijen zichzelf de opdracht om te onderzoeken of het bouwen van 8 milieuvriendelijke starterswoningen haalbaar is, en zo ja ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk gebouwd gaan worden. Het bouwen gebeurt door VDM Woningen.

Het concept van woningen die zelf in hun energie voorzien is niet uniek. Maar het toepassingen van dat principe op starterswoningen is wel bijzonder te noemen. De woningen worden volgens de zogenaamde PPM-formule gebouwd. Pepertuum Mobiler staat voor een eeuwigdurende beweging waar geen energie aan wordt toegevoegd.

Om dit principe mogelijk te maken worden er in de woningen warmtepompen, warmtewisselaars voor douchewater, zonnepanelen en extra isolerende beglazing geïnstalleerd. Dergelijke milieu-investeringen zijn normaal gesproken financieel niet haalbaar voor starters. Seinen Projectontwikkeling en VDM Woningen hebben met financiële instellingen een constructie ontwikkeld waarbij de stevige financiële milieu-investeringen geen invloed hebben op de maandelijkse hypotheeklasten. Kijk voor meer informatie over dit bouwconcept op (http://www.senternovem.nl/mmfiles/Poster%20nr.%202_tcm24-182537.pdf).
Provincie:
Tag(s):