dinsdag, 20. februari 2007 - 9:54

Greenpeace maakt Schiermonnikoog gloeilampvrij

Schiermonnikoog

Greenpeace Nederland gaat de gloeilamp op Schiermonnikoog uitbannen. De milieuorganisatie brengt dinsdag per boot de eerste duizend spaarlampen naar het waddeneiland. Met spaarlampen valt veel energie te besparen en dat is een belangrijke eerste stap bij het oplossen van het klimaatprobleem.

Het nieuwe rapport van het IPCC (2) laat geen twijfel over de gevolgen van klimaatverandering. De zeespiegel stijgt in Nederland mogelijk nog met 85 centimeter deze eeuw. Bovendien leidt klimaatverandering tot heviger stormen. Voor Schiermonnikoog betekent dit een bedreiging van de dijken.

Sinds Greenpeace vorig jaar september een campagne startte ter promotie van de spaarlamp meldden Nederlanders 430.000 extra spaarlampen op onze website. Volgens cijfers van de grootste spaarlampenproducenten zijn er in deze periode zelfs minstens 840.000 extra lampen verkocht.

Voor het succes van de actie op Schiermonnikoog rekent Greenpeace op de jeugd van het eiland. Onder leiding van het Jeugdparlement van Schiermonnikoog gaan zij de komende twee weken langs alle deuren. De eilanders krijgen een startpakket met twee lampen kado van Philips en Greenpeace. Bij de 450 huishoudens op het eiland branden meer dan 10.000 gloeilampen. Als de bewoners die vervangen door spaarlampen kunnen ze hiermee jaarlijks per huishouden bijna 200 euro besparen op hun stroomrekening.

Deze actie wordt gehouden in het kader van de campagne '1 miljoen spaarlampen'. Eerder al werd het Red Light District in Amsterdam omgetoverd tot Green Light District en draaiden onder anderen Jan Peter Balkenende, Antonie Kamerling en Katja Schuurman spaarlampen in. Philips steunt de actie op Schiermonnikoog door 500 spaarlampen kado te doen en de overige lampen met korting beschikbaar te stellen.

Greenpeace vraagt de nieuwe minister van milieu om ook in de uitvoering van het regeerakkoord ambitieus te zijn, bijvoorbeeld door gloeilampen te verbieden.
Provincie:
Tag(s):