vrijdag, 16. maart 2007 - 18:45

Groot feest rondom heiligverklaring Karel Houben

Munstergeleen

De heiligverklaring van de Limburgse pater Karel Houben op 3 juni in Rome en op 24 juni in Munstergeleen belooft een groot feest te worden. Vanuit Limburg gaat er een bedevaart per bus en vliegtuig naar Rome voor enkele honderden belangstellenden die de heiligverklaring willen bijwonen. Drie weken later komt er een dankfeest in Munstergeleen. Dit is vandaag tijdens een persconferentie in Munstergeleen bekend gemaakt.

De bedevaart naar Rome wordt op verzoek van de stichting Pater Carolus Houben georganiseerd door de Organisatie Limburgse Bedevaarten (OLB) in Maastricht. Geïnteresseerden kunnen via de OLB een vierdaagse vliegbedevaart of en een achtdaagse busbedevaart maken. De stichting Pater Carolus Houben, die de feestelijkheden rond de heiligverklaring organiseert, rekent op enkele honderden mensen die vanuit Nederland mee naar Rome gaan.

Op zondag 24 juni wordt in Munstergeleen een dankfeest voor de heiligverklaring gehouden. Die zondag is er een pontificale eucharistieviering met diverse bisschoppen in de Pancratiuskerk in Munstergeleen. Na afloop van de mis trekken alle aanwezigen in processie naar het geboortehuis van pater Karel.

Op de markt van Munstergeleen, nabij het geboortehuis, wordt een paviljoen neergezet, waar in dat weekeinde een feestelijk programma wordt georganiseerd. Het feest begint op zaterdag 23 juni met een Ierse avond. Op zondag 24 juni wordt in de feesttent een concert gegeven door onder meer de fanfare Puth en het Sabic Mannenkoor. Op maandag 25 juni is er een activiteit voor de schoolkinderen van Munstergeleen.

Pater Karel Houben werd in 1821 in de Limburgse plaats Munstergeleen. Karel Houben was bij de bevolking vooral geliefd vanwege zijn gebedsgenezingen. In 1893 stierf hij in Mount Argus in de buurt van Dublin. In 1988 werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard en op 3 juni zal paus Benedictus XVI hem heilig verklaren.
Provincie:
Tag(s):