dinsdag, 30. januari 2007 - 17:12

Hackers krijgen gevangenisstraf en geldboete

Breda

De rechtbank Breda legt aan twee computerhackers gevangenisstraffen en geldboetes op. De rechtbank acht bewezen dat beide mannen zich in de periode van juni tot oktober 2005 op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan computercriminaliteit. Zij hebben met behulp van een virus een netwerk van uiteindelijk miljoenen besmette computers opgezet. Langs deze weg hebben zij betaalgegevens van derden verkregen waarmee B. via internet allerlei luxe apparatuur heeft besteld. Daarnaast is sprake van (poging tot) afpersing van internetbedrijven.

Hacker B. wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, en een geldboete van 9.000 euro.

Hacker C. wordt veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een geldboete van 4.000 euro.

De rechtbank acht bewezen dat B. een virus, genaamd Toxbot, heeft ontwikkeld. Beide mannen hebben in 2005 met behulp van dit virus een zogenoemd ‘botnetwerk’ van uiteindelijk miljoenen besmette computers opgezet. Via dit virus werden toetsaanslagen van de gebruikers van de besmette computers vastgelegd, waardoor B. de beschikking kreeg over inlog- en wachtwoordgegevens van Paypal- en Ebay-accounts.

Ook hebben beide mannen - overigens zonder succes - gepoogd het bedrijf MediaTickets af te persen voor een bedrag van ongeveer 2.100 dollar. B. bedreigde dit bedrijf met het uitschakelen van zijn internetserver. Beide mannen maakten deze server vervolgens ook daadwerkelijk onbereikbaar. Daarnaast heeft C. het bedrijf Loudcash met het uitschakelen van zijn internetserver een bedrag van 2.652 Euro afgeperst.

Tot slot had B. een verboden wapen in bezit, en heeft C. zich schuldig gemaakt aan diefstal van electriciteit van energiebedrijf Eneco.
Categorie:
Tag(s):